#

З'явилося журналістське розслідування про захоплення землі підприємцем Мазепою

05.02.2024 13:30
З'явилося журналістське розслідування про захоплення землі підприємцем Мазепою
Ігор Мазепа

З'явилося розслідування справи щодо незаконної приватизації землі, які правоохоронці через багато років вирішили повернути державі 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на БізнесЦензор.

Національна поліція України 19 січня анонсувала затримання Ігоря Мазепи, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital, та трьох інших осіб, включаючи його брата Юрія. Одним із головних звинувачень в їх адресу є махінації з незаконною передачею земель "стратегічного значення" у приватні руки.

Мова йде про ділянку в понад 7 гектарів вздовж Київської дамби, між селами Хотянівка та Лебедівка. За звинуваченням правоохоронців, ці землі незаконно відчужилися від держави та безоплатно передалися у приватну власність.

Інформація про схему вказує на те, що спочатку землі водного фонду передавались підставним особам, часто студентам столичних вузів, які отримували винагороду за підписання необхідних документів у нотаріальній конторі. За деякими даними, оформлення права власності на 7 гектарів землі передбачало фінансування у розмірі $400 тис.

Ці землі потім перепродавались забудовникам, які зводили котеджні містечка на території дамби. Для спрощення отримання дозвільних документів, забудовники отримували технічні паспорти з фіктивними даними, що дозволяло їм реєструвати право власності без отримання необхідних дозволів.

На сайті ДБР також зазначається, що до справи причетні окремі посадовці органів Держгеокадастру, які "перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень щодо виділення земельних ділянок". 

Дії підозрюваних кваліфікували за статтями Кримінального кодексу - 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом). Це загрожує підозрюваним покаранням до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У пресслужбі компанії Concorde Capital повідомили, що справа стосується зведення котеджних містечок у 2013 році. Розслідування стартувало у 2014 році, тягнеться вже десять років. Правоохоронці ж зазначають, що приводом для  арешту підприємця стали події 2020-2021 рр.

Провадження, за яким Печерський райсуд 19 січня ухвалив рішення про арешт Мазепи та визначив бізнесменові заставу у 349, 73 млн грн, дійсно було відкрите ще в квітні 2014 року.

24 січня адвокати Мазепи домоглись зменшення розміру застави до 21 млн грн, бізнесмен вийшов із СІЗО.

На вказаних 7 га землі у Вишгородському районі на Київщині підприємець збудував комплекси елітного житла GoodLife та Shelest.

Варто зазначити, що територія Київського водосховища зараз щільно забудована, і окрім комплексів Мазепи, там розташовані інші котеджні поселення, окремі заміські будинки та дачі.

Більше семи років тому, у вересні 2016 року, редакція Bihus.info опублікувала доволі детальне розслідування щодо забудови шматка захисної дамби Київського водосховища.

Історія 2007 року, коли тодішня голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко дозволила групі фізичних осіб розробити проекти приватизації загалом 21 га землі під сільське господарство. За документами мова йшла про землі тієї ж Лебедівської сільради Вишгородсткого району, однак по факту це була територія захисної дамби. На той момент вона була ще вкрита лісом, мала лісогосподарське призначення та була закріплена за ДП "Вищедубечанський лісгосп".

На основі цих дозволів від Ульянченко лісгосп погодив приватизацію ділянки 11 фізособам з подальшою зміною цільового призначення землі.

Потім Київська ОДА і Вишгородська РДА видали розпорядження про надання землі у приватну власність, під сільське господарство, без права вирубки дерев. Ділянки видавались в основному по 0,9999 га. А в 2008 році Вишгородська РДА змінила цільове використання цих 21 га на садівництво, тим самим дозволило будувати на території будинки.

Всі фізособи отримали землю безкоштовно. У якості "компенсації збитків" заплатили лісгоспу по 52 тис грн за майже гектар лісу.

Пізніше ділянки продавали, ділили на дві-три й ще раз перепродавали. Внаслідок цих пертурбацій власниками/користувачами ділянок на дамбі ставали інші люди, серед яких були сім’ї працівників прокуратури та бізнесмени.

Наприклад, серед власників значився Дмитро Волков, батько екс-прокурора Печерської районної прокуратури Кирила Волкова. У 2019 році, згідно річної декларації Кирила Волкова, він обіймав посаду заступника начальника управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генпрокуратури. Його батько був власником ділянки на 0,56 га.

Лариса Константинова, мати екс-прокурора Назара Константинова. Він звільнився з лав Київської міської прокуратури в жовтні 2021 року. Ділянку на 0,25 га було придбано у січні 2014 р. Наразі Константинов є адвокатом.

Віра Булгакова, теща колишнього заступника керівника прокуратури Оболонського району Андрія Голуба, що з 2016 року займається адвокатською діяльністю. У власності ділянка 0,33 га.

Сергій Мась, колишній прокурор столичної та Генеральної прокуратури, зараз адвокат, учасник "Садівничого товариства "Дрім Віллідж", дач на території дамби. Мась став власником двох ділянок загальною площею 0,55 га в 2012 році.

Любов Андрющенко, вирогідно мати Олега Андрющенка, патнера Сергія Мася у ТОВ "Анастасія АМ", що займається орендою нерухомості. Раніше Олег Андрющенко був прокурором Оболонського району, працював у Генеральній прокуратурі. 3 2017 року має адвокатське свідоцтво. Ділянка 0,44 га з’явилась у Любові Андрющенко у 2012 році.

Ольга Авдєєнко, мати колишнього очільника Печерської прокуратури, а нині заступника голови Печерської райадміністрації Олександра Авдєєнка.

Лариса Антонова, дружина екс-голови Оболонської райадміністрації Василя Антонова. Ділянка на 0,5 га придбана в 2013 р.

Чи мало тоді якість наслідки оприлюднення фактів "приватизації дамби" родичами тодішніх чиновників та прокурорів? Публічно нічого не відомо.

Так само невідомо, чи понесли якесь покарання ті руки, за допомогою яких земля переходила у приватну власність.

Чому ж зараз активізувалась кримінальна справа щодо забудови дамби, де головним звинуваченим та організатором земельних схем правоохоронці визначили Ігоря Мазепу?

У публічному просторі звучали дві версії стосовно цього.

Перша, що була озвучена і самим бізнесменом, і з'явилась на сайті компанії Concorde Capital: тиск  відбувається через діяльність громадського руху "Маніфест 42".

У травні 2023 Ігор Мазепа оголосив про створення публічного антирейтингу правоохоронців та суддів, які зловживають своїми повноваженнями. Ініціативу Мазепи підтримали 42 підприємця, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції України. Головна ідея маніфесту — бізнес вимагає зупинити хвилю рейдерства та інших форм тиску за участю правоохоронців, суддів, чорних нотаріусів та реєстраторів.

У листопаді 2023 рух "Маніфест 42" вимагав виконання доручення президента Володимира Зеленського, яке він дав на зустрічі з підприємцями в червні минулого року щодо масових проявів корупційного тиску.

У грудні "Маніфест 42" передав Зеленському два законопроєкти щодо захисту підприємців від свавілля силовиків.

19 січня на тлі затримання Ігоря Мазепи "Маніфест 42" закликав вітчизняні бізнес-об'єднання до спротиву та анонсував 1 лютого призупинення роботи компаній на одну годину, якщо уряд не почне вирішувати проблему тиску на бізнес.

За іншою версією, яку озвучив експерт з державного управління та містобудування Віктор Глеба, затримання Мазепи може бути пов’язане з діями його конкурентів серед забудовників. Мазепа планує побудувати житловий комплекс на території затоки Собаче гирло на столичній Оболоні, і останніми роками за це вів судові тяжби з Департаментом містобудування та архітектури КМДА.

Якщо переглянути Реєстр судових рішень, то дійсно можна зайняти постанову Касайційного адмінсуда, що у червні прийняв остаточне рішення на користь підприємця та зобов’язав видати містобудівні умови для проектування житлово-адміністративного комплексу і забудови земельної ділянки на вулиці Прирічна.

Поки не зрозуміло, як далі може вирішитися питання з Київським водосховищем та його мешканцями. За останній час це не єдина земельна справа із "гучним іменем".

Наприклад, у нардепа Нестора Шуфріча, що ще нещодавно очолював Комітет Верховної Ради з питань свободи слова, а з вересня є фігурантом кримінальної справи СБУ про держзраду, прокуратура відсудила в минулому році 8 га берегової ділянки на території селища Козин.

Ділянка також мала б належити до земель водного фонду, а була приватизована за сумнівною схемою сім’єю Шуфричів ще у 2009 році.

27 січня Офіс Генерального прокурора повідомив про повернення у державну власність 65 га земель лісового фонду на Черкащині, що була передана у 2005 році сім’ї колишнього голови СБУ та першого віце-прем’єр-міністра України Валерія Хорошковського, що зараз постійно мешкає в Монако.

У 2020 році Володимир Зеленський пропонував йому очолити митницю, але тоді Хорошковський відмовився.

Нагадаємо, що суд випустив під заставу бізнесмена Мазепу, підозрюваного у заволодінні землею на Київщині.


Читати "Моя Київщина" у Facebook