#

Андрій Немировський (народний депутат України): Замість бетонних гетто – має бути зручна інфраструктура наших міст

24.04.2019 05:54
Андрій Немировський (народний депутат України): Замість бетонних гетто – має бути зручна інфраструктура наших міст

Під час останнього засідання Координаційної ради з питань реформи освіти, що проходила 9 квітня  у Дніпрі, прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман звернув увагу присутніх на брак шкіл та дитячих дошкільних закладів у нових містах-супутниках наших мегаполісів. Тоді ж він дав доручення  Міністерствам - проаналізувати чи достатньо цих об’єктів інфраструктури у країні? Та й загалом вимагав від фахівців з міністерств та відомств ретельного аналізу: наскільки в цілому є ефективною забудова вітчизняних міст та райцентрів, виходячи від нещодавно розроблених нових будівельних норм…

«По всій країні будуються великі житлові масиви. Всі це бачимо. У мене питання – чому коли будуються квартири, поряд не будуються дитячий садочок, школа, поліклініка… Це серйозний розбір – коли громада дозволяє будувати житлові масиви і не контролює будівництво садочків й шкіл, це найвищий ступінь корупції та хабарництва. В будівництво квадратного метру житла кошти (на соціальні об’єкти) закладаються. Якщо цих об’єктів немає, я питаю: де кошти?», - наголосив тоді керівник виконавчої влади.

Нагадаю, що Глава Уряду дав два тижні на проведення аналізу і визначив координаторів процесу – Міністерство економічного розвитку й торгівлі та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

«Я даю доручення – за два тижні проаналізувати всі обласні і районні центри, вивчити і показати статистику. Досить дурити людей. Квартири і магазини приносять прибутки забудовникам. І я не проти цих прибутків. Але де інфраструктура? Кошти на це є! Хай ніхто не ображається, не буду закривати очі, якщо не виправите ситуацію!» - додав тоді Володимир Гройсман.

Зокрема, прем'єр-міністр вимагає посилити вимоги до забудовників. Він запевнив, що як тільки буде готовий проект, уряд його затвердить.

Невдовзі нові норми з містобудування, шкіл і вулиць набудуть чинності. Ці правила вводять "блакитні лінії", що обмежують висотність забудови, "зелені лінії", що регулюють будівництво в зелених зонах, "жовті лінії", які обмежують висоту будівель біля основних доріг і магістралей в населених пунктах особливої важливості для безпечної евакуації.

Так, будівельні норми обмежують щільність і поверховість забудови - в містах з населенням до 50 тис. осіб не може бути вище трьох поверхів, в більших (100-150 тис. осіб) – тільки дев'ятиповерхівки, і лише в мегаполісах – будинки заввишки понад 20 поверхів.

Роблячи акцент на посиленні вимог до забудовників, прем’єр зазначив :  як тільки буде готовий остаточний проект рішення , уряд його затвердить.

Мені, як голові підкомітету з питань запобігання і протидії корупції у сфері екології та охорони навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції,  ці проблеми досить знайомі, як з особистих спостережень, ознайомлень з висновками експертів, так і зі звернень виборців, які надходять до нас з місць. Чимало їх  адресовано від мешканців Київщини.

Щоби полегшити завдання Уряду у прийнятті відповідного нормативного документу, зазначу, про що писав вже не раз:

У м. Вишневе Києво-Святошинського району (яке є рекордсменом в плані порушень забудови ) функціонують 4 школи, які переповнені в 2-3 рази. А у недобудованій школі №1 вже навчаються 1300 дітей при спроможності у 360.

При цьому в місті  немає жодного парку!

Ще одна адреса: Крюківщина, яку називають «бетонним гетто». Уже в найближчі роки населення тут може зрости до 120 тис. Буде такий собі спальний район без садочків, шкіл та лікарень.

На жаль, подібна хаотична забудова відбувається не тільки на Київщині, а й по всій Україні!

Звертаюся до голови уряду дати відповідні доручення:

1. Щодо вчинення рішучих дій по добудові ЗОШ №1 та ДНЗ «Яблунька» у м. Вишневе у 2020 році.

2. Включити в план фінансування добудову шкіл №2 та № 4 та Крюківщинської ЗОШ.

P.S. Боротьба продовжується, наші діти ростуть, Україна є і буде, ми переможемо!

Читати "Моя Київщина" у Facebook