#

Чому Київщину може чекати доля Австралії

Єва Басіста (журналістка)

09.01.2020 07:54
Чому Київщину може чекати доля Австралії

Клімат на нашій планеті змінюється. Дані зміни проявляються у таненні льодовиків в Антарктиді та підвищенні рівня океану, в стихійних ураганах, які обрушуються на міста та села та багато в чому іншому. Через аномальну спеку в Австралії палають ліса та живцем у вогні гинуть тварини та люди.

За оцінками експертів на цьому материку, згоріло близько 1,25 мільярдів тварин та знищено понад 970 тисяч гектарів лісів. Я вже не кажу про те, скільки у повітря було викинуто вуглекислого газу, що лише пришвидшує процеси, які призводять до глобального потепління.

Звісно пересічний українець, житель будь-якої області, махне рукою та скаже: нам таке не загрожує. Але це не так. Не потрібно бути кліматологом, щоб зрозуміти, що зими уже не такі, як були колись, а літо – жахливо спекотне.

Ось яскраві докази цьому. У Вишгородському районі перед Новим роком розцвіли підсніжники, а житель Бучі на Різдво у лісі назбирав гриби. Також якщо опиратися на дані метеорологічного зондування атмосфери, яке проводить об’єднана гідрометеорологічна станція Києва двічі на добу, то тропопауза (шар у атмосфері, яка розділяє тропосферу та стратосферу) вела себе нехарактерно для грудня. Справа у тому, що влітку вона знаходиться на рівні 12-14 км, а взимку опускається до рівня 8-9 км, але цього не спостерігалося. Це може говорити лише про одне: кліматична система виходить із свого звичного стану та перебудовується. Ці зміни, у свою чергу, приносять нам різні погодні аномалії – спеку, сильні морози чи вітри, урагани, торнадо тощо.

Все починається з квіточок у грудні й завершується через декілька десятків років страшними стихійними лихами. Тому нам потрібно берегти природу та почати розумно використовувати її ресурси, адже якщо ми цього не будемо робити, вся наша Україна в тому числі багата земельними та лісовими ресурсами Київщина скоро перетвориться на пустелю.

 

Читати "Моя Київщина" у Facebook