#

Чому парламент може перетворитися на Верховну Раду УРСР

Олексій Кошель (генеральний директор Комітету виборців України)

23.01.2020 09:12
Чому парламент може перетворитися на Верховну Раду УРСР

Верховна Рада фактично не приймає закони, якщо серед їх авторів немає представників "Слуги народу". Про це йдеться в дослідженні КВУ за підсумками 2-ї сесії ВР.

За час роботи другої сесії було прийнято 89 законопроектів авторства народних депутатів України (підписані президентом). Із них: 70 законів (близько 80%), серед авторів яких є депутати "Слуги народу", 14 законів – депутати інших фракцій і груп, 5 – позафракційні депутати.

Ми також проаналізували 14 законопроектів інших фракцій і груп. Виявилося, що 11 із них було розроблені та зареєстровані ще у парламенті попереднього 8-го скликання. Таким чином парламент підтримав лише три "нових" законопроекти, де серед авторів були депутати інших фракцій і груп 9-го скликання.

Висновки можна робити лише малоприємні. Фактично майже все, що приймає Верховна Рада – це ініціативи депутатів "Слуги народу". Шанси інших фракцій та груп на прийняття їх законопроектів є швидше символічними.

Монобільшість фактично ділить законопроекти на "свої" і "чужі". До уваги береться не якість і не актуальність, а просто фактор авторства. Це дуже негативна практика і якщо вона продовжиться, то на виході ми можемо отримати Верховну Раду УРСР, яка просто не звертатиме увагу на будь-які ініціативи опозиції.

Посилання на дослідження КВУ – у першому коментарі

Читати "Моя Київщина" у Telegram