#

Іван Окоєв (депутат Бучанської міськради): Кому стало добре жити після "диктаторських законів"

16.01.2019 07:06
Іван Окоєв (депутат Бучанської міськради): Кому стало добре жити після "диктаторських законів"

З наближенням президентських виборів Україну намагаються перетворити  на неофеодальну державу. Старі політичні еліти місцевого рівня всіма силами хочуть закріпити свій вплив у регіонах, обіцяючи тому чи іншому кандидату в президенти захмарні результати. Адже, маючи доступ до бюджетних ресурсів чи ресурсів невідомого походження, можна легко купити народну любов, будучи навіть колишнім регіоналом чи кримінальним авторитетом. Для цього варто лише на деякий час одягти маску благодійника, волонтера чи опікуна беззахисних.

Якщо Революція Гідності на всеукраїнському рівні й запустила незворотні процеси україноцентричного характеру, під які змушені підлаштовуватись політики, міністри й сам Президент, то локально вона, на жаль, не зруйнувала стару систему взаємовідносин. Суспільна люстрація не відбулась, інакше як пояснити той факт, що політики, які були опорою режиму Януковича, досі зберігають свій вплив на процеси, а нардепи, які 5 років тому, 16 січня, своїми руками закріплювали диктатуру Януковича, переобрані й досі сидять у Верховній Раді?

Одним із таких є екс-регіонал Ярослав Москаленко, який обома руками голосував за диктаторські закони 16 січня. Уміння пристосовуватись, незважаючи на приналежність до Партії регіонів та неодноразові земельні скандали, дозволило йому вдруге стати народним депутатом та посилити свій влив на півночі Київщини. Крім того, вже наприкінці 2018 року стає відомо, що саме на Ярослава Москаленка робить ставку команда чинного президента з метою забезпечення необхідної кількості голосів на виборах. Чи допоможе Петру Порошенку цей доволі скандальний депутат – покаже час. Зважити тут варто на низку моментів.

1. Знищення лісу біля тенісного клубу «КАМПА»

Восени 2018 року Київщину сколихнуло протистояння в Бучі між місцевою громадою  та «тітушками». Причиною була спроба знищити два гектари дубово-грабового лісу. Орендарем спірної ділянки є компанія «Комфорт ЛТД», яка контролюється Сергієм Ареф’євим - другом та колишнім помічником Ярослава Москаленка.  Попри спротив громади, будівництво намагаються узаконити різними методами та маніпуляціями. А працівники правоохоронних органів у справі розслідування незаконної вирубки дерев та побиття людей особливої активності не проявляють. Це ж саме можна сказати про нардепа, до якого неодноразово звертались мешканці прилеглих територій.  А вже 23 жовтня 2018 року прокуратура тишком програє справу по накладанню арешту на земельну ділянку. 

Місцеві жителі переконані, що якби не нардепівська протекція свого друга, унікальне природне місце можна було б врятувати від вирубки. Абсурдності в ситуацію, яка склалася, додає привітання Ярослава Москаленка, надіслане Юрію Луценку в День працівників прокуратури, адже після таких подій громада явно не може «зберігати спокій».

2. При правильному губернаторові тендери виграються легше

З приходом на посаду голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана, компанії, наближені до Ярослава Москаленка, активно почали перемагати в тендерних процедурах департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства КОДА.

Так, ТОВ «Спец Комплект Постач» протягом губернаторства Горгана отримало з київського обласного бюджету  майже два мільярди гривень на ремонт та будівництво доріг. Одним із засновників ТОВ «Спец Комплект Постач» є Бойко Олексій Васильович. Він також є засновником ряду мисливських товариств разом Сергієм Ареф'євим, через якого прослідковується зв'язок із нардепом.

Ще одним підприємством, яке пов’язане з Ярославом Москаленком, є ТОВ «Євроспортаренабуд». Компанія «Євроспортаренабуд» створена у серпні 2013 р. у м. Вишгороді Київської області. Директор – Василь Наливайко є директором вишгородського футбольного клубу «Діназ». Почесним президентом ФК «Діназ» є нардеп Ярослав Москаленко.

«Євроспортаренабуд» виграло тендер на купівлю штучної трави для 7 футбольних полів у Київській області. Сума тендеру склала 34 мільйони гривень.

19 липня 2017 року ТОВ «Євроспортаренабуд" стало переможцем тендеру на суму 18 654 610,00, пов’язаного з роботами по капітальному ремонту спортивних майданчиків на території спортивної школи "Сузір'я" в місті Вишгород. Усього в тендері взяло участь два учасники: ТОВ «Євроспортаренабуд» та ТОВ «Спец Комплект Постач». Переможцем визначено першу фірму, а другій відмовлено з формальних підстав: відсутність електронного цифрового підпису на тендерній документації.  І перша, і друга фірми пов'язані з нардепом Москаленком. 

Щоправда, більше 18 мільйонів гривень на ремонт виявилось недостатньо, тож наприкінці 2018 року департамент регіонального розвитку та ЖКГ КОДА уклав договір на суму майже 10 мільйонів гривень з ТОВ «Євроспортаренабуд» для проведення додаткових робіт.

Усього протягом останніх двох років фірма отримала близько 70 мільйонів гривень з бюджету  на виконання різних робіт переважно в окрузі нардепа Москаленка. Жодних питань щодо сумнівних тендерів у правоохоронних органів не виникнуло.

3. Тисячі гектарів мисливських угідь

У черві 2017 року за ТОВ «МСК «Кампа», беніфіціарами якого є вже згаданий Ареф’єв та ще один помічник Москаленка - Андрій Алексєєв, Київською обласною радою було закріплено понад 11 тисяч га мисливських угідь на території Іванківського та Бородянського районів. У травні 2018 року КОДА почала процедуру оформлення 14 га  лісу в Переяслав-Хмельницькому районі в довгострокове користування ТОВ «Рижа Білка», яке зареєстроване в Бучі на людей, пов’язаних з Ареф’євим. За дивним збігом обставин, ТОВ «МСК «Кампа» зареєстроване за тією ж адресою, що і ТОВ «Кем компані», яке займається оптовою торгівлею деревини. Логічно припустити, що тисячі гектарів лісу використовуються не тільки для мисливства.

Підсумую: після подій Революції Гідності Ярославу Москаленку не лише вдалося втриматися на плаву в політичному бомонді країни, а й посилити свої позиції як в парламенті, ставши головою депутатської групи «Воля Народу», так і на території свого виборчого округу та всієї Київщини. Йому вдалося вміло розставити потрібних людей на відповідні посади, а структури, пов’язані з скандальним нардепом, отримали доступ до бюджетних коштів та збільшили свої землеволодіння, що свідчить не лише про зв'язок з БПП, але і про домовленість із «Батьківщиною», адже саме ця політична сила має контроль над Київською обласною радою. Цілком можливо, що сьогоднішні походи Ярослава Москаленка на Банкову лежать через Турівську. Бо задля збереження свого впливу в регіоні, йому необхідно враховувати всі ризики, які наразі є занадто високими.

Основним ризиком наступних виборів має бути громада, яка не повинна виміняти своє майбутнє на дешеві подачки та гречку. А політична пам'ять має не дозволити допустити до влади колишніх  прибічників Януковича. Якщо безхребетна правоохоронна система не могла притягнути учасників голосування за диктаторські закони 16 січня до відповідальності, то це має зробити громада своїм вибором, бо ще 5 років поневірянь і повторення істотних помилок Україна може не пережити. 

Читати "Моя Київщина" у Telegram