#

Микола Спірідонов (політичний консультант): Рейтинг "ТОП-100 впливових людей Київщини" під мікроскопом

08.05.2018 11:57
Микола Спірідонов (політичний консультант): Рейтинг "ТОП-100 впливових людей Київщини" під мікроскопом

Наприкінці 2017р. інформаційний портал "Моя Київщина" оприлюднив рейтинг "ТОП-100 найвпливовіших людей Київщини", що став досить унікальним явищем і навіть інформаційним приводом для проведення спеціальних прес-конференцій. Відомо, що загальноукраїнські рейтинги найвпливовіших людей вже не дивина, їх випускали такі відомі журнали як: "Корреспондент", "Фокус" та інші. Більш локальних списків особисто я не бачив і, скоріше за все, їх не було. А між тим, Київщина є однією з головних вузлових точок України! Саме тут зосереджено дуже багато фінансових потоків і впливових політиків.

Залишилося вже менше року до планових президентських виборів-2019 і можна впевненно стверджувати, що саме міцні позиції в Києві  та області стануть однією з умов перемоги на виборах. Інакше, буде дуже складно стати президентом і ще складніше втриматись на високій посаді.

Однак, повернемось до рейтингу. Ось що розповідає про ідею створення рейтингу один із кураторів створення "ТОПу", головний редактор інформаційного порталу "Моя Київщина" Олександр Павличук: "Рейтинг ТОП-100 впливових людей Київщини фактично є результатом нашої річної діяльності. Аналізуючи події, які відбувалися у Київській області: політичну боротьбу, кадрові зміни місцевих чиновників, громадську активність, ми задумалися, а хто ж реально впливає на життєдіяльність столичного регіону? Для цього ми запросили соціологів, політологів, колишніх політиків і разом з ними сформували даний рейтинг".

Явний плюс цього рейтингу в тому, що більшість місць в "ТОП-100" чітко обгрунтовані. На відміну, до речі, від загальноукраїнських рейтингів, де багато фігурантів видаються "притягнутими за вуха", в рейтингу впливових людей Київщини є багато ексклюзивної інформації стосовно того, хто володіє тими чи іншими підприємствами і взагалі "Хто кому Рабінович". Також детально відслідковуються політичні зв'язки учасників рейтингу.

Невеличкий мінус на мою думку полягає в тому, що автори рейтингу дуже чітко демонструють свої політичні уподобання. Наприклад, кілька разів фігурує фраза «колишній регіонал» в явно негативному контексті. А я вважаю, що представники нинішньої влади навряд чи чимось ліпші і цей негативний контекст не завжди зрозумілий. Ба більше, загальновідомо, що навіть нинішній президент України є співзасновником "Партії регіонів"…

Також можна трохи посперечатися відносно конкретних місць учасників списку. Наприклад, №100 цього списку, депутат Верховної Ради Михайло Гаврилюк фактично вже немає майже ніякого впливу. Він втратив шанс інтегруватись у велику політику і замість нього можна було включити в рейтинг когось іншого. Є в мене сумніви і стосовно молодого юриста Олександра Лєменова, який фігурує в списку під номером 90. Йому немає навіть 30 років і сам факт його роботи в антикорупційній групі "Реанімаційного пакету реформ" навряд чи робить його впливовішим, ніж, наприклад, сімейний клан Суслових, який фігурує на 93-му місці.

Але це вже деталі, які можуть залежати від суб'єктивної думки кожного конкретного журналіста чи експерта.

Серед учаників топ-100 представлені в осноному політики, чиновники і бізнесмени. Також є кілька представників МВС, журналістів і волонтерів. Напевно, це відповідає дійсності, що найвпливовішими в Україні є саме політики і бізнесмени. Водночас, бізнес настільки тісно поєднався з політикою, що іноді і не зовсім зрозуміло, де політик, а де бізнесмен. Наприклад, №1 рейтингу Ігор Кононенко є і депутатом Верховної Ради, і відомим бізнесменом. Теоретично закон забороняє депутатам займатись бізнесом, але на практиці юристи знайшли вже безліч шпарин, що дозволяють успішно обходити цю законодавчу норму. Також цілком очевидно, що політику з бізнесом успішно поєднують народні депутати Костянтин Жеваго (№5) і Віталій Гудзенко (№10).

Також, у зв'язку з реформою децентралізації, в рейтинг потрапили деякі переможці виборів в ОТГ. Наприклад, №74 Микола Фурсенко. У листопаді 2017р. він впевнено переміг на виборах голови об'єднанної громади, яка утворилась з сіл на захід від Білої Церкви. З іншого боку, Фурсенко має вплив серед сільських голів очолоючи "Всеукраїнську асоціацію сільських та селищних рад".

Загалом, знати найвпливовіших людей корисно хоча б з огляду на те, щоб знати хто несе відповідальність. Тому що великий вплив зокрема і передбачає підвищену відповідальність. В рейтингу є учасники, які не дуже відомі широкому загалу, але їх роль складно переоцінити. Наприклад, це №22 Леонід Глиняний. Він тільки у 2015р. вперше прийшов у політику і став депутатом Київоблради, а до цього не займав ніякої державної посади. Але він досить відомий у вузьких колах бізнесмен, входить до групи ТЕЦ, яку очолює олігарх Костянтин Жеваго. Активно займається енергетичним і аграрним бізнесом. Має амбіції висуватись у депутати Верховної Ради на виборах-2019, таких "темних конячок" в рейтингу є ще принаймні кілька.

Загалом, подібні проекти якраз і допомагають закрити білі плями в розумінні політичних і бізнесових процесів, які відбуваються на Київщині. 

Читати "Моя Київщина" у Facebook