#

Микола Спірідонов (політичний оглядач): Київщина на старті нового електорального циклу

26.02.2018 12:13
Микола Спірідонов (політичний оглядач): Київщина на старті нового електорального циклу

Наприкінці 2017-го та на початку 2018 року Україна загалом і Київщина зокрема — вступили в новий електоральний цикл. Це помітно і з різкої активізації роботи партійних осередків і з публічних виступів політиків, які все частіше стають схожі на передвиборчу риторику. Наприклад, навіть відкриваючи дитячі садки, політики розповідають про «зростання економіки» і безвізовий режим.

Передмовою до великих передвиборчих кампаній стали і вибори до об’єднаних територіальних громад. Вони дали можливість «розігріти мотори» і обкатати нові передвиборчі технології. І хоча серед 40 перших виборів, оголошених днями Центрвиборчкомом, Київську область «забули», це означає, що вже восени на область очікує хвиля виборчих кампаній.

Нажаль, Київська область є аутсайдером по децентралізації, тут пройшли вибори тільки до 7 ОТГ, а у 18 районах не сформовано жодної територіальної громади.

А саме Київська область є ключовою висотою, контролюючи яку набагато легше виграти загальнонаціональні вибори! Це саме той чарівний ключик, який може відкрити двері до Верховної Ради і навіть президентського палацу. Тому, до виборів у області була прикута пильна увага усіх головних політичних гравців, які дбають про своє подальше майбутнє.

Результати виборів, які пройшли в грудні минулого року, допомогли зрозуміти стартові позиції основних політичних сил в Київській області.

Загалом, вибори продемонстрували поглиблення кризи довіри до політичних партій. Дуже багато кандидатів позиціонувались як самовисуванці при фактичній підтримці однієї з політичних партій (частіше провладних). Подібну ситуацію ми бачили і з Партією регіонів у 2012-13рр., коли її кандидати намагались замаскуватися під «незалежних кандидатів». Зараз на цю стежку ступили представники нинішньої влади – БПП і НФ. Отже, по порядку:

БПП – може показувати непогані результати, але, в основному, за допомогою адмінресурсу. Реальний рейтинг провладної партії поступово падає, що в тім, далеко не новина для України. За роки незалежності падав рейтинг всіх, без виключень, провладних партій: СДПУ (о), Партії регіонів, Нашої України… а тепер прийшла черга БПП потроху втрачати рейтинг.

Батьківщина – отримала не дуже переконливий результат. Втім, перспективи партії будуть, насамперед, залежати від результатів її лідера, бо Батьківщина – партія відверто лідерського типу. Якщо Юлії Володимирівні вдасться перемогти на президентських виборах 2019 р., то політичне поле напередодні парламентських виборів, які плануються через кілька місяців після президентських переформатується під неї. Але, непереконливий результат на виборах до ОТГ Київщини – тривожний дзвоник. Необхідно зробити висновки.

Аграрна партія – показала досить високий результат і тепер представлена в усіх громадах. Заявила про себе, як про досить потужну партію з амбіціями увійти у Верховну Раду. А в Тетіївській ОТГ представники цієї партії навіть взяли більшість.

Радикальна партія – показала досить високий результат, а в Узинській ОТГ взагалі взяла більшість. Це означає, що запит на популізм лишається досить високим.

Громадянська позиція нагадала про своє існування і отримала 3 мандати в Узинській ОТГ. «Перший непрохідний», як він сам себе називає, Анатолій Гриценко теж готується до парламентський виборів і теж «розігріває мотори» своєї партії на виборах до територіальних громад.

Висновки:

Вибори до ОТГ Київщини і соціологічні дослідження, які проводились в рамках передвиборчої кампанії (особисто я спираюсь на дослідження проведені компанією «Active Group»), засвідчили кілька основних тенденцій і ключових проблем. Основні проблеми мешканців Київщини – безробіття, низькі зарплати і надвисокі комунальні тарифи. Також людей хвилює низька якість медичних послуг і шкільної освіти. Нікуди не поділась і загальна для більшості регіонів України проблема поганих доріг.

Політики, які зможуть вирішити проблеми людей, або, принаймні, переконати їх у спроможності їх вирішити – зможуть отримати високі результати на виборах до Київщини, які плануються у жовтні і грудні 2018 року. Відповідно, також забезпечать собі виграшні стартові позиції перед офіційним початком президентської і парламентської виборчих кампаній.

 
Читати "Моя Київщина" у Telegram