#

Олексій Колосов (начальник філії "Центр пробації" у Києві та Київський області): Ювенальна пробація – ефективна профілактика дитячої злочинності

12.06.2019 12:55
Олексій Колосов (начальник філії "Центр пробації" у Києві та Київський області): Ювенальна пробація – ефективна профілактика дитячої злочинності

Кажуть, що діти – це пластилін, з якого ми, дорослі, ліпимо своє майбутнє. На жаль, досить часто саме з провини дорослих - здебільшого батьків, які своїм негативним прикладом або неналежним вихованням, сприяють вчиненню дітьми правопорушень, внаслідок чого останні опиняються на лаві підсудних.

Однак неповнолітні у конфлікті з законом – особлива категорія засуджених, яка потребує і особливого підходу у роботі з ними. У сучасному світі вже не актуальною є дискусія про негативний вплив місць позбавлення волі на ще несформовану та нестійку психіку осіб молодіжного віку, засуджених до позбавлення волі. У більшості випадків виховні колонії не сприяють перевихованню неповнолітніх правопорушників, а навпаки – стають своєрідною «лабораторією» з відпрацювання нових злочинних навичок. Вийшовши після цього на волю, без належної підтримки та супроводу такі особи досить часто вчиняють нові злочини.

Альтернативою такої перспективи є ювенальна пробація, з якої власне і почалося впровадження пробації в Україні.У рамках проекту технічної допомоги «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні», що реалізувався AgriteamCanadaConsultingLtd., за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади було вивчено та адаптовано до реалій нашого життя багаторічний міжнародний досвід щодо роботи з неповнолітніми, які перебувають у конфлікті із законом.

Власне міжнародні партнери сприяли і розробці сучасних інструментів роботи з неповнолітніми, і створенню перших в Україні центрів ювенальної пробації. Один із 13-ти наявних в Україні нині таких центрів розміщено у м. Київ.

На базі ювенального центру впроваджується низка методик та програм, спрямованих на зміну прокримінального мислення неповнолітніх у конфлікті з законом, розвиток їх життєвих вмінь і навичок татворчих здібностей, проводиться індивідуальна та групова, правопросвітницька й соціально-виховна робота.Зокрема, у роботі з підобліковими реалізуються програми: «Будуємо майбутнє разом», «Вибір до змін», «Профілактика вживання психоактивних речовин» тощо.

До цієї роботи залучаються фахівці різних служб (у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді)і органів (місцевого самоврядування, ювенальної превенції, центру зайнятості, БПВД), волонтери пробації та громадські організації (МБО «Конвіктус», Київська міська наркологічна клінічна лікарня «Соціотерапія»).

Участь у тренінгових та індивідуальних заняттях сприяє усвідомленню підлітками та особами молодіжного віку відповідальності за власні вчинки, розвитку уміння прогнозувати наслідки своїх дій та робити вибір, набувають навичок постановки цілей та обрання шляхів їх досягнення, працюють над розвитком позитивних якостей та позбуваються негативних. Ювенальний центр пробації - це, так би мовити, «школа» розвитку й правослухняного життя для правопорушника.

Уся соціально-виховна робота з неповнолітнім у конфлікті з законом організовується відповідно до встановлених у ході проведення оцінки ризиків та потреб факторів, що з великою вірогідністю впливають на його поведінку та спонукали підлітка до вчинення правопорушення.

Оцінка ризику – це інструмент пробації, що дозволяє ширше подивитися на проблему і обрати правильну стратегію зміни стилю життя неповнолітнього.

Таким чином, використовуючи індивідуальний підхід у роботі з дітьми у конфлікті з законом відповідно до визначених у ході проведення оцінки ризиків та потреб факторів, вживається комплекс заходів задля профілактики злочинності та убезпечення їх від нових злочинів.

Про ефективність діяльності центру ювенальної пробації можна і варто говорити «мовою цифр». Примітно, що у порівнянні з 2018 роком рівень рецидивної злочинності серед неповнолітніх, які перебувають на обліку органу пробації у Києві (місті, де в цілому спостерігається високий рівень злочинності), знизився більш ніж у два рази.

Загалом за два роки діяльності центру ювенальної пробації у м. Києві на його базі різні пробаційні та корекційні програми пройшло вже 89 неповнолітніх засуджених, з яких 85 - за рішеннями судів, були звільнені від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням. Тобто отримали шанс на виправлення в громаді, залишившись на пробації.

Окрім того, відповідно до вимог чинного законодавства України, на кожного  неповнолітнього, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, працівники органів пробації мають складати досудову доповідь. За період впровадження пробації в Україні тільки працівниками Центру ювенальної пробації було підготовлено та направлено до суду 267 досудових доповідей. 82% з них містили висновок про можливість виправлення без позбавлення або обмеження волі на певний строк.

Адже «філософія» покарання неповнолітніх за кримінальні правопорушення полягає в наданні їм якісних послуг із максимальним охопленням таких осіб пробаційними та іншими спеціально розробленими програмами, коли ув’язнення застосовується лише як крайній захід.

Центри ювенальної пробації створені для того, щоб дати другий шанс неповнолітнім,які з різних причин опинилися у конфлікті із законом,та при підтримці кваліфікованих фахівців розпочали нове правослухняне життя як старт до успішного майбутнього. 

Читати "Моя Київщина" у Telegram