#

Оповідання "Валентина" з циклу "Жінки з мого села"

Тетяна Іванчук (письменниця)

11.05.2020 18:10
Оповідання "Валентина" з циклу "Жінки з мого села"

Баба Валя  не вважає себе міською. Напинає хустину, як сільські молодиці   і сама з себе кепкує: "З села виїхала, а в  гОрод  не доїхала!". Це було б смішно,  якби виїхала кілька років  тому, але в місті вона  живе вже  більше  як півстоліття! І ніяк не звикне. І ніяк не забуде села. Спогади інколи мучать її своєю нав'язливістю, з ними лягає і встає.

 За свій довгий вік набачилася  всього: і  доброго, і лихого, то й згадати є що. Найперші свідомі спогади болять, немов ті підрізані серпом пальчики у маленької дівчинки Валі, яка разом з мамою та жінками з ланки у низько напнутій від сонця біленькій лляничці полола  просо від свиріпи. Ще й серп завеликий для дитячих долоньок  і тоненькі ніжки заплутуються в густому просі, що стоїть широченним ланом аж до обрію. В спекотне  передвоєнне літо після голодних 33-37 років небачено щедро зародили поля  і хлопчиків  народилося вдвічі більше, ніж дівчаток. Старі  люди скрушно хитали головами: "Не до добра це. Буде війна".

Лихо не забарилося. Батька  Валиного, колгоспного бухгалтера, який вже тоді мав п'ятеро дітей, призвали на війну.  Недовго повоював, отримав поранення і його  комісували. Валя нарівні з дорослими працювала для перемоги. Ходили з однолітками  до молотарки, тягали непосильні для дитячих рук снопи. Війна підкотилася до села. Село переходило з рук в руки. Коли радянські війська відступили, до села зайшли  фашисти. До хати на вигоні, де жила Валя, набилося сусідських дітлахів. Сиділи налякані в сінях, коли зайшов фашист з засуканими рукавами з автоматом через плече.

Мати з хати винесли   сяку-таку  провізію у старенькому фартушку. Але він  якось рвучко одхрестився довгими, мов граблі, руками, став у сінях, розкарячивши ноги, і почав рахувати: "Айн, цвай, драй, фір..."- і махнув рукою. Дістав з нагрудної кишені фото  білочубого хлопчика:-"Кіндер"-, погладив фото, немов голівку свого  сина , дістав з кишені  пригірщ  сірого рафінаду, висипав обережно найстаршому в тремтячі долоньки  і пішов. На всіх не вистачило, ділилися по шматочку.

Село стояло на кордоні  між воюючими сторонами. Зараз би  це звалося  лінією розмежування. Доки село було під німцями, у ньому працювали  школа, лікарня, засівалися поля. А потім прийшли "визволителі". Найперше, що зробили, витягли і зарізали корову та підсвинка. А ще посеред зими    з єдиного   вулика  витрясли на сніг  бджіл, шукаючи вощину. Поживи  з неї було  мало, тому забрали невеличкий глечик  меду, який тримали, аби підживити бджіл навесні. Мед "визволителі" з'їли, а глечика розбили. Батько на той час знову був  призваний на  службу. І коли мама Оксана, плачучи поскаржилася командирові на  безчинства його  солдат, той  гримнув:"Молчать! Будем назад возвращаться, сожгем  к чертовой матери! Все  вы тут предатели, немцам служили!"

Назад вони  не повернулися. Поверталися інші.   Колесо історії проїхало по селу незмащене, скрипуче, залишаючи шрами на тілах  і   в душах селян та їх дітей. Якось до села дійшла звістка, що поряд буде проходити колона вояків на фронт, серед яких і батько, Роман. Валя з мамою пішки ішли кілька кілометрів до сусіднього села. Валя несла в глечику молоко, а мама у фартуху сухий подрібнений тютюн.

На околиці  сусіднього села  вже зібрався  невеликий натовп. Ось з-за пагорба показалася колона. Вояки сяк-так обмундировані, ішли, наче в'язні, їм не дозволили спинитися ні на мить. Валя на ходу наливала молоко в кухлі, воно розливалося по дорозі, а мама Оксана по жмені роздавала тютюн солдатам, видивляючи серед них рідне обличчя. Тільки й встигла рукою доторкнутися  до руки, що тримала гвинтівку.

Колона, як велика сіра  гусінь, проповзла, здіймаючи куряву   і почала щезати з виду. І тут Валя, як стара, заголосила: "Ой, на кого ж ви нас покинули?!". У натовпі захлипали жінки, запричитали, заламуючи руки до неба. Це був останній раз, коли Валя з мамою бачили свого батька та чоловіка. Він загинув за 50  кілометрів від села. Снаряд зірвався поряд, вивернувши йому всі нутрощі. Але про це Оксана та   діти дізнаються аж в 1946 році від очевидця з сусіднього села, який теж  був поранений, але вижив. Хтозна, чи встиг Роман хоч раз вистрелити зі своєї гвинтівки? Встиг тільки сказати, що у нього семеро дітей. Лежить там у братській могилі, а семеро його сиріт ще мають вижити у цьому жорстокому світі, ще будуть збирати колоски, за які ледь не потраплять до тюрми, ще будуть навчатися в школі по черзі, бо на всіх - одна пара  солдатських чобіт, ще мають знайти своє місце в  житті  без підтримки і захисту - без свого тата.

Війна відкотилася далі. Заживали мозолі на дитячих долоньках, бо разом з дорослими ходили за село рити окопи. Треба жити, треба далі жити. Валя, як найстарша з-поміж дівчат, найбільш вболівала за маму. Заходила зима. Вдома з табуном дітей стара  бабуся та Валя. Треба піч витопити, а нічим. Бере Валя мотузку від  криниці, що на вигоні. До тої криниці сходилося  півсела по воду, бо вода була добра, аж  осолодовата. Пішли з дівчатами закрадатися до колгоспної  скирти.

Дівчата нав'ючили менші в'язки , то шамкіше   поверталися назад, а Валя мабуть трохи передала куті меду. Ледь завдала на  плечі  в'язку з соломою, рушила йти. Аж тут – гульк, голова сільради на коні з нагайкою. Під’їхав  до дівчини, на куфайці зблиснула  від сонця медаль. Він ошкірився, дістав  сірники – чирк - і солома  зайнялася прямо над головою дівчини. Валя кричить, тримає в'язку, а солома, як факел, палає, вже й у плечі жарко. Дівчина  ще пару кроків ступила і відпустила мотузку. В'язка осипалася жаром під ноги. На голові тліла хустина, плечі обпекло, дарма, що одягнена в перелицьовану на дівчачий лад солдатську шинелю. Смикнула за мотузку і...вихватила лише кусень, обгорілий і чорний. А вершик на коні, поблискуючи медалькою та поцвьохуючи нагайкою, похихотів на село. Валя йшла і не бачила дороги.  В руках несла обрубок  мотузки. Чим тепер води дістануть?

Три дні потому  піввулиці сиділо без води, аж доки голова колгоспу, (який, до речі, не одного врятував від тюрми та репресій) привіз нову. Але  мама Оксана, вхопивши обрубок мотузки вихором ввірвалася до кабінету голови сільради   і щосили гамселила тією мотузкою по столі, аж сажа розліталася попід стелею. Ніхто не  знає, чи було покарано вершника  на коні. Відомо тільки, що прожило те падло довгий і безбідний вік. І мабуть ні разу, ніколи   не пекло йому   вогнище, яке  запалив  над головою бідолашної сироти.

Читати "Моя Київщина" у Facebook