#

Про багатошарову археологічну пам'ятку в Обухові

Мирослав Чайковський (журналіст)

12.04.2021 08:25
Про багатошарову археологічну пам'ятку в Обухові

Територія, на котрій знаходиться багатошарова археологічна пам'ятка Обухів II не просто "плавильний котел" ранньослов'янського етногенезу; ельдорадо радянської археології і мекка сучасних шукачів старожитностей.

Крім іншого, це складна система на перший погляд магістральних лінійних локусів, котрі, втім, як виявилося, місцями подібні до матрьошки.

Козарів Шпиль - Остапова Долина - Княжі сади - Вовча балка лише позірно є назвами локацій з карти Обухова 1837 року.

Козарів шпиль, до прикладу, містить у своєму складі архаїчну семантику ("козар" - козопас); залишки городища зарубинецької культури (і, можливо капища як на Дівич-горі) початку l тисячоліття н.е; урочище (або "гору в горі") Три дуби і переказ про його таємницю.

Дубів лишилося два і ті, здається мертві. Значно живіші перекази в середовищі народних археологів, згідно з котрими під одним з них було знайдено глечик з монетами крупного номіналу, польського походження і в статусі скарбу.

Крім того, під Шпилем зафіксовані глинобитні печі епохи раннього середньовіччя і погреби-печери жителів тамтешніх обухівських хуторів середини 20 ст.

На ньому стояли межові знаки - копці, котрі охороняли землі обухівських панів, тих же Острозських від зазіхань трипільських, переважно Дідковичів.

Перед Шпилем йшов відомий під назвою Довгий відтинок Змієвого валу; під ним спускався до пойми Кобрини ще один - Поперечний.

Відтак, урочище "гора Козарів шпиль" це матрьошка, ієрархія локусів котрого до кінця не розкрита.

Чий код читається, але дискретно, оскільки ми до кінця не знаємо всіх його змінних і тому не можемо задати функцію.

Математика магічної гори складніша за звичайну.

В її основі лежить кластеризація і методи, здатні з'ясувати ступінь кореляції між різними частинами/характеристиками/проявами кластера під назвою "Козарів шпиль".

Читати "Моя Київщина" у Telegram