#

Про криміногенну ситуацію на Білоцерківщині

Михайло Пелех (начальник Білоцерківського відділу поліції)

12.03.2020 07:06
Про криміногенну ситуацію на Білоцерківщині

За період мого перебування на посаді (1,5 місяців) працівники Білоцерківського відділу поліції розкрили 120 злочинів. З професійного погляду в місті велика кількість майнових злочинів. Крадіжки, грабунки, викрадення автомобілів та псування майна, але звісно працівники поліції намагаються якомога швидше розкрити такі злочини, адже час, як показує практика, працює проти нас.

Найефективніше розкривати злочини, як кажуть "за гарячим слідом". За цей період розкрито 59 крадіжок, які з них 12 крадіжок з квартир та 5 з приватних будинків. З приводу пограбунків, то з 7 було розкрито та пред’явлені підозри по 6 таким злочинам. Крім цього було скоєно 2 розбійні напади, які відразу були розкриті.

Одним з пріоритетних напрямків роботи поліцейським також являється розкриття злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів. За період мого керівництва на Білоцерківщині, поліцейські задокументували 55 кримінальних правопорушень, з яких 8 злочинів пов’язані зі збутом наркотичних засобів, 43 злочини зафіксували поліцейські щодо правопорушників які незаконно зберігали наркотичні речовини та 2 злочини розкрито у зв’язку з незаконним зберіганням прекурсорів. З незаконного обігу було вилучено понад 3 кг наркотичних засобів, з них 245г макової соломи, 3025г канабісу та 22г амфетаміну. Крім кримінальної відповідальності за зберігання наркотичних засобів у невеликих розмірах також передбачена адміністративна відповідальність. Дільничні офіцери поліції склали два таких адміністративні протоколи.

Велика роль приділяється боротьбі з так званими "наливайками". Ця проблема в місті Біла Церква є актуальною і я особисто наполягаю на тому, щоб жоден такий заклад не залишився поза увагою поліцейських. Цю проблему потрібно повністю викорінити, адже як відомо, більшість злочинів скоюється у стані алкогольного сп’яніння. Тому дане питання у мене під особистим контролем і спуску я йому не дам. За цей період поліцейські виявили 293 адміністративних правопорушення, пов’язаних з пияцтвом, з яких 24 за виготовлення, а 27 за придбання самогону. Хочу зауважити, що 240 протоколів склали поліцейські за перебування в громадських місцях в стані алкогольного сп’яніння та навіть у двох випадках зафіксували доведення неповнолітнього до стану сп’яніння.

Поліцейські відділу превенції за порушення правил торгівлі пивом, алкоголю та тютюнових виробів склали 22 адміністративних протоколи та направили на розгляд адміністративної комісії 18 адміністративних матеріалів, де порушників чекають штрафні санкції, які з січня цього року збільшились з 1700 грн до 6800 грн. Але на цьому не зупиняємось та штрафними санкціями таких порушників не обмежуємо. Систематичні порушення будуть нести більш серйозні наслідки. Тому на даний час 4 подання поліцейські направили на розгляд до виконавчого комітету Білоцерківської міської ради. З них 3 подання щодо скасування договору сервітуту земельної ділянки, тобто з орендарем завчасно можуть розірвати договір оренди землі на якій працює "наливайка" та 1 подання щодо обмеження режиму роботи магазину. Якщо цілодобові магазини не будуть дотримуватися правил обмеження торгівлі алкоголю, тоді єдиний вихід обмежити їх графік роботи до 22.00 години, що ми робимо.

Як відомо, з 20 грудня минулого року рішенням Кабміну було заборонено діяльність грального бізнесу під виглядом державних лотерей, але ми продовжуємо виявляти такі факти. Працівники поліції припинили діяльність 2 закладів, які займались наданням послуг в сфері грального бізнесу (ігрові автомати). Вилучили комп’ютерну техніку та комплектуючі до них, які, як було доведено під час огляду, були увімкнені та під’єднані до мережі.

Для ефективної співпраці між громадянами та поліцією та швидкого розкриття злочинів, звертаємось негайно телефонувати нам! Набрати 102 це перше, що має зробити кожен.

Також хочу звернутися до мешканців, які мають сумний досвід зіткнення зі злочинністю, а також до людей, які були свідками чи очевидцями вчиненого злочину, але бояться за своє життя і здоров’я. Зауважу, що поліцейські мають можливість приймати інформацію анонімно, тому про нашу співпрацю ніхто не дізнається. Ви повинні знати, що будь-яка інформація може допомогти у розкриті того чи іншого злочину, та, навіть врятувати комусь життя. Кожен хто звертається до поліції повинен бути впевнений, що ми йому допоможемо і довіра та співпраця посилять ефективність такої спільної роботи.

Читати "Моя Київщина" у Facebook