#

Про самоуправство або Чому на Київщині закривають школи

Катерина Суханова (громадська активістка, смт Калинівка)

05.07.2021 10:04
Про самоуправство або Чому на Київщині закривають школи

В Калинівській ОТГ Фастівського району без відома громади, без обґрунтувань і громадських обговорень місцева влада вирішила закрити 10-11 класи та одну з шкіл в Калинівській ОТГ. Перші звістки щодо планів оптимізувати освітню мережу з'явились наприкінці травня 2021 року, без надання жодних офіційних документів,  а на початку червня місцеві жителі, батьки звернулись до всіх можливих інстанцій за допомогою у вирішенні проблеми. А проблема не лише у відсутності комунікації між владою і громадою, а і в незаконно прийнятих рішеннях, які, по суті, руйнують не лише долі учнів, а і освіту в нашій громаді в цілому.

Наказ щодо оптимізації вийшов з-під пера одразу після зборів батьків і відправки скарг - 10 червня, підписаний як від в.о. голови відділу освіти, яка на посаді головного спеціаліста Горбачової Ірини. Опубліковане вперше лише 10 червня і вже прийняте рішення виконкому за 27 травня (заднім числом). Ні обговорень, ні повідомлень, ні рішень ради при цьому не було! Не дали дітям довчитись 10-11 класи в своїх школах, які вони обрали свідомо. Діти дізнались про те, що не зможуть піти в 10 клас у свою школу – на останньому дзвонику...

Закривають 10-11 класи в самодостатніх і не гірших школах, до яких легше добиратись дітям, в яких був кращий рівень освіти не лише в ОТГ, а і в районі. Жахливі дороги до названого опорним закладу освіти – через залізничний переїзд, який часто закритий на довгий час. Відсутнє налагоджене транспортування, придатні шляхи! 

Руйнується фундамент держави – освіта. Реформа освіти розв'язала руки місцевій владі для самоуправства, а децентралізація законсервувала це в межах громади!

Читати "Моя Київщина" у Telegram