#

Сергій Іванов (журналіст): 416 мільйонів за вкрадений пісок у Вишеньках

09.09.2019 13:01
Сергій Іванов (журналіст): 416 мільйонів за вкрадений пісок у Вишеньках

Після перемоги Зеленського на виборах Юрій Луценко робив усе аби уникнути відставки. Він навіть пропонував допомогти президентові боротися з корупцією, і ця пропозиція була найкомічнішою з усіх, адже Юрій Віталійович не просто не досяг жодних помітних успіхів у боротьбі з корупцією — він сам став одним із найпомітніших її уособлень.

У попередніх публікаціях "Луценко рятує Альперіна" й "Луценко підстилає соломку" я розповів про індивідуальну "пенсійну програму" колишнього вже генпрокурора, яка мала на меті зробити його постпрокурорське життя ситим і безтурботним. Час іде, а нові пункти цієї програми (читай — відверто корупційні оборудки) усе спливають і спливають. Ось чергова.

У 2014 році на території Вишеньківської сільради Бориспільського району був виявлений намитий у незаконний спосіб пісок. Багато — 2,6 млн тонн або більше 1,6 млн кубометрів. Достеменно невідомо, хто намив таку купу піску, але це й не так важливо в нашому контексті. Після низки процедур пісок компетентні органи офіційно визнали безхазяйним і уклали договір із ДП МВС України "Спецсервіс" на реалізацію цього безхазяйного товару. Того ж року пісок продали на Першій українській міжрегіональній біржі ТОВ «БудМаркетГруп" за суму близько 18 млн грн.

Покупець встиг розрахуватися за пісок лише частково, сплативши лише 500 тис грн, як у справу втрутилися фіскали, які визнали купівлю-продаж невигідною для держави. Відбулася реституція й пісок знову набув безхазяйного статусу. Далі кілька років тривали судові процеси з банками, у заставі у яких перебували ділянки землі з намитим піском. Аби не мучити вас нюансами справи, скажу просто що до 2019 року, безхазяйний пісок, так би мовити, юридично очистився й був готовий для реалізації з подальшим поповненням місцевого бюджету на колосальну суму. Середня оптова ціна річкового піску сьогодні становить 160 грн за тонну. 2,6 млн тонн х 160 грн = 416 млн грн — запам’ятайте цю суму.

Сільська рада перебувала в ейфорії, малюючи в уяві світле майбутнє, але в цей момент на арену вийшла Генпрокуратура і, як завжди, усе порішала.

Виявляється, ще з лютого 2018 року в ГПУ повільно тліла заява громадської організації про те, що нібито на території Вишеньківської сільради відбувається незаконний видобуток піску. Не минуло й року як прокуратура відреагувала, з’ясувавши, що у власника ділянки, на якій зберігався пісок, немає дозволу на його видобуток. Було відкрито кримінальне провадження, а сам пісок постановою прокурора відділу ГПУ Р.Саврова у квітні 2019 року був визнаний речовим доказом. Печерський районний суд задовольнив клопотання прокурора й наклав арешт на пісок як на речовий доказ у кримінальному провадженні.

Далі події розвиваються дуже динамічно. У травні Печерський суд за клопотанням прокурора передає пісок Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). У рішенні суду зазначається обсяг піску та його вартість, встановлена експертизою — 207 мільйонів гривень. А вже в червні АРМА поспіхом продає пісок ТОВ "Центр білінгових систем", яке, відповідно до статуту, спеціалізується на IT, усього за 27 млн грн, тобто за ціною, яка в 8 разів менше експертної оцінки і в 11 разів менше ринкової!

Виникає логічне питання, навіщо було продавати пісок із таким поспіхом і за таку смішну ціну, адже це не швидкопсувний продукт, тобто може лежати скільки завгодно. Це питання неодноразово ставилось співробітникам ГПУ, але вони пропонували переадресувати його пану Луценку, який начебто й був натхненником цієї безпрецедентної казнокрадської оборудки, унаслідок якої держава втратила майже 400 млн грн. Такі масштабні схеми — відкрити провадження, заарештувати майно, примусити АРМА продати його за заниженою ціною — не можуть бути втілені без найвищого покровительства в ГПУ.

Це дуже простий кейс, який можна розслідувати за кілька місяців. Сподіваюсь, новий генпрокурор не давав старому жодних гарантій недоторканості. Отже чекаю на провадження й підозри учасникам оборудки.

Читати "Моя Київщина" у Facebook