#

Скоти при владі: як чиновники під час пандемії тихенько виселяють на вулицю громадські організації

Володимир Гайдамачук (активіст)

05.01.2021 15:10
Скоти при владі: як чиновники під час пандемії тихенько виселяють на вулицю громадські організації
Володимир Гайдамачук

Уявіть просту ситуацію – на початку 2020 року розпочинається світова пандемія коронавірусу (непередбачувана для всіх), навесні в Україні стартує карантин. Представники маленької скромної неприбуткової громадської організації з одного з сіл Києво-Святошинського району Київщини, що багато років орендує невеличку кімнатку для поточної діяльності та проведення щотижневих нарад у приміщенні, яке перебуває на балансі Фонду держмайна, на початку літа чують із новин по телебаченню від новопризначеного прем’єр-міністра України Шмигаля, що на період карантину держава Україна підтримає власних громадян та звільнить від оплати оренди за майно в державних закладах. Прекрасна новина! Влада 73% Зеленського та його прем’єр із народом!

Але всередині літа керівники державної установи – балансоутримувача державного майна повідомляють, що в односторонньому порядку без дискусій та повідомлення причин відмовляють у продовженні договору на цю кімнатку 36,6 квадратних метрів і вимагають звільнити приміщення, прибрати меблі та техніку. Ураховуючи всі ці пандемії, локдауни та карантини, зачинені ресторани, зупинений транспорт та мільйони людей на самоізоляції та в лікарнях, падіння економіки та високу смертність від наслідків коронавурусу, уже хто-хто, а рядова громадська організація – явно не та структура, яка здатна в таких умовах і діяльність проводити, і новий офіс шукати, і меблі перевозити. Тож керівники державної установи – балансоутримувача державного майна – були поінформовані про готовність вивезти меблі та техніку, а також передати приміщення одразу після завершення карантину та відновлення активної діяльності.

І що ви думаєте?

У грудні на поштову адресу громадської організації надійшло повідомлення: рішення суду за поданням Фонду держмайна про примусове стягнення коштів за оренду кімнати 36,6 м2 за період із червня до листопада в подвійному щомісячному розмірі у зв’язку з не продовженням договору. І це без жодного виклику до суду. До того ж судовий позов від балансоутримувача за той самий період і теж за подвійним тарифом. І це при тому, що за час багатомісячного карантину та непродовженого договору офісне приміщення не використовувалося.

У приватній розмові представники державної установи – балансоутримувача державного майна повідомили, що представники громадської організації не зрозуміли прем’єра, а на сайті регіонального відділення Фонду держмайна було роз’яснено, що слова прем’єр-міністра стосуються не всіх орендарів держмайна, а лише обраних. А на приміщення, яке орендує громадська організація, претендують родичі керівництва держустанови. Відтак, бюрократи знайшли причини не продовжити договір, а судові позови робляться спеціально з чітким розрахунком. У таких справах держава, як правило, суди перших інстанцій не програє, невеличкі організації не в змозі оплачувати багатомісячні юридичні послуги в апеляційних інстанціях, а відповідно програні державі суди, про які навіть не повідомляють (навіть при можливості опротестувати), оскаржити не встигають, а надалі виконавчою службою блокуються рахунки та діяльність організацій.

Хотілося б навести керівництву Фонду держмайна приклад того, як здійснюється підтримка. Адже держави, реагуючи на коронавірус, стали наввипередки вводити пільги для бізнесу та виділяти допомогу безробітним. Наприклад, Німеччина за 2020 й на такі заходи виділила два додаткових бюджети розміром в 280 мільярдів євро (або 8,9% ВВП країни). 

Висновок: наша влада знову дурить своїх громадян. А державні службовці поводяться, як справжні аферисти, тишком-нишком виганяючи людей на вулицю.

Читати "Моя Київщина" у Facebook