#

Володимир Гайдамачук (активіст): Як мер Білої Церкви блокує роботу журналістів

16.04.2018 15:35
Володимир Гайдамачук (активіст): Як мер Білої Церкви блокує роботу журналістів

Свобода слова в Білій Церкві віднедавна вийшла на новий рівень: міський голова Геннадій Дикий вирішив встановити на цих теренах свої власні правила. А саме – спілкується тільки з журналістами підконтрольних йому ЗМІ, що ж до інших працівників мерії, то будь-яка інформація, чи інтерв'ю має відбуватися виключно після офіційного запиту до прес-служби міської ради і тільки з дозволу мера. При чому це стосується не тільки міського очільника особисто, а й керівників усіх служб та підрозділів Білоцерківської міської ради. Відтак працювати журналістам на сьогоднішній день вкрай важко. Аби зібрати необхідну інформацію в потрібній кількості треба писати листи та очікувати відповіді щонайменше в 10-денний термін. А часто-густо буває й таке, що про відповідь забувають взагалі. При цьому, кожен запит потрібно офіційно реєструвати через канцелярію, тобто в ручному режимі відвідувати мерію, що неабияк ускладнює роботу журналістів.

Тож тим хто забув хочу нагадати, що є Закон України про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації. Ст. 2 закону України каже: "органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані надавати засобам масової інформації повну інформацію про свою діяльність, забезпечувати журналістам вільний доступ до неї крім випадків передбачених законом України про державну таємницю, не чинити на них будь-якого тиску і не втручатися в їх виробничий процес".
Хоча формально вищезазначеними діями мер Дикий закон ніби не порушує, але вочевидь, він його неуважно вивчав, адже обов'язковий запит на інтерв'ю з посадовою особою з метою отримання відповіді на конкретне питання є по-перше, втручанням у виробничий процес, а по-друге, перешкоджає вільному доступу до інформації, яку кожен чиновник, зокрема, і мер, зобов'язаний надати відповідно до вищевказаного закону.
Крім того, хочеться нагадати меру Геннадію Дикому особисто та всім керівникам і посадовим особам міської ради що такі дії можуть бути розцінені як перешкоджання законній діяльності журналістів і відповідно до ч.2,3 ст. 171 Кримінального Кодексу можуть потягнути за собою відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до 5 років з позбавленням права займати відповідні посади, або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Замість діалогу з журналістами та проведення прес-конференцій, на яких не підвладні меру ЗМІ ставлять "незручні" питання, міський очільник придумав свою "фішку" - відеоблог під назвою "Мер відповідає", який розміщується в соцмережах, і відповідно його мають змогу бачити лише користувачі цих соцмереж.

А як же інші городяни, зокрема, люди поважного віку? Загалом, задум наче б то й не поганий, однак, з огляду на питання, які так би мовити "виходять в ефір", складається враження, що їх в мерії гарно фільтрують або ж створюють самотужки.
Але факт залишається фактом: прогрес в секторі доступу до публічної інформації в Білій Церкві відсутній. За часів каденції жодного з попередників Дикого такого тотального блокування журналістів ще не бачили. Відтак виходить, що для мера Дикого закон – не закон. Цікаво, чи розуміє він, що жодних бонусів в політичному плані це йому не додасть?..

Читати "Моя Київщина" у Telegram