#

Юрій Гнаткевич (народний депутат 1,5 і 6 скликань): віряни на Сквирщині переходять до Помісної Церкви України

17.02.2019 09:24
Юрій Гнаткевич (народний депутат 1,5 і 6 скликань): віряни на Сквирщині переходять до Помісної Церкви України

9 лютого релігійна громада села Селезенівка, що на Сквирщині, провела збори, на яких абсолютною більшістю вирішила перейти з підпорядкування РПЦ в Україні до Православної Церкви України

Зі 101 присутніх на зібранні вірян, абсолютно усі проголосували за перехід до Помісної української церкви. Ніхто не голосував проти, жоден не утримався.
Із дотриманням усіх вимог чинного законодавства, громадою були складені відповідні протоколи та зібрані поіменні підписи присутніх.

Факт переходу громади викликав невдоволення священнослужителів УПЦ МП, які відносяться до вірян і храмів, як до своєї власності. Так, уже вранці 10 лютого до храму прибув сам митрополит Білоцерківський і Богуславський Білоцерківської єпархії РПЦ в Україні Августин, який прихопив з собою ще 5 священнослужителів з Білої Церкви та проросійськи налаштованих церковних активістів з районного центру.
Фактично, митрополит Августин здійснив церковне рейдерство, бо відчинив без згоди громади опечатану церкву, завів туди людей, які до Селезенівськоі громади жодного відношення не мають та провів там релігійні обряди, знову ж таки не для місцевої громади а для своїх церковних "тітушок". 

У найкращих традиціях московської церкви для висвітлення дійства ними було запрошено журналістів телеканалу Інтер, який полюбляє розказувати про "захоплення храмів радикалами", "утиски православ'я в Україні" тощо. Цікаво, що настанови та "методичку" під час зйомки інтерв'ю журналістам особисто давав колишній голова Сквирської РДА Руслан Лінда.

Утім, члени громади не піддалися на провокації священнослужителів РПЦ і чітко дали зрозуміти, що рішення про перехід остаточно прийняте й у селі не бажають більше бачити московських послушників.

Митрополит Августин для збереження парафії навіть пішов на крок зміни настоятеля церкви отця Георгія, який постійно пиячив та фактично усунувся від виконання своїх обов'язків. Проте, віряни відмовились від нового священика Російської православної церкви в Україні, оскільки уже вирішили запросити для проведення служб священика ПЦУ.

Місцеві небайдужі прихожани (або як їх називав Августин - "підіслані провокатори") відстояли своє право на власну релігійну громаду у складі Православної Церкви України попри спробу РПЦ залишити її під своїм контролем.

Відтак, Білоцерківська єпархія УПЦ МП вже позбулася трьох приходів: до громади села Салиха Таращанського району і села Руде Село на Володарщині, які перейшли до Православної Церкви України, приєдналася і релігійна громада села Селезенівка на Сквирщині.

Читати "Моя Київщина" у Facebook