#

Загрози проблем екології вкрай недооцінені нашими громадянами

Анатолій Присяжнюк (ексголова Київської ОДА)

18.02.2020 17:57
Загрози проблем екології вкрай недооцінені нашими громадянами

Турбота про довкілля – більше не справа окремих активістів, а проблема міжнародного рівня. Зима 2020 стала найтеплішою в історії метеорологічних спостережень і занепокоїла як екологів, так і політиків. Скажімо, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи з доповіддю на Генасамблеї ООН, називає зміни клімату одним із «вершників апокаліпсу». А Європейський Союз анонсує «Новий зелений курс» як наріжний камінь своєї ідеології й політики на десятирічччя вперед. Навіть Дональд Трамп, раніше головний кліматичний скептик планети, вимушений визнати гостроту і важливість кліматичної проблеми.

Перебуваючи цими днями в Хорватії, я був запрошений узяти участь у конференції з екології та підготовки до нового курортного сезону. Скажу відверто, мені дуже імпонує їхній підхід у вирішенні екологічних питань, який полягає у взаємодії держави та місцевих громад. І я, безумовно, порівнював для себе ситуацію в нашій країні загалом, та Київському регіоні зокрема. Ось кілька висновків.

Кліматичний фактор із кожним роком буде відігравати все більшу роль як у житті людей, так і міжнародних справах. Природні катаклізми останніх років сіють тривогу, адже дедалі частіше у світі трапляються урагани, повені, пожежі, температурні аномалії.

Україна також у зоні ризику. Низка екологічних загроз, перед якими постала країна, можуть обернутися катастрофою. Це й масштабна вирубка лісів, і проблеми з відходами, і забруднення водойм, і зношеність водопровідних та каналізаційних мереж, відсутність зливної каналізації…

До слова, Київ за якістю життя - на 173 сходинці в щорічному рейтингу міст світу.

На жаль, жителі нашої країни ще не зовсім усвідомлюють вплив екологічної проблеми на довкілля та здоров’я людини: серед питань, які найбільше турбують українців, екологія посідає далеко не перші місця.

Верховна Рада ухвалила закон «Про основні засади державної екологічної політики України на період до 2030 року». Виходячи з цього, Уряд зобов’язаний розробити національний план дій з охорони довкілля. Але сподіватися лише на центральний рівень – не правильно. Потрібно посилювати роль громад, адже вони краще знають пріоритетність своїх проблем і бачать конкретну вигоду від вирішення тієї чи іншої ситуації. Тільки разом, у взаємодії центру й місцевих громад, можна забезпечити здорове й безпечне життя як рідного краю, так і його мешканців.

А що ви думаєте з цього приводу?

Читати "Моя Київщина" у Facebook