#

Біля Києва відбулися випробування робота для евакуації поранених військових (ВІДЕО)

09.09.2022 11:15
Біля Києва відбулися випробування робота для евакуації поранених військових (ВІДЕО)
Фото з місця події

На полігоні під Києвом пройшли навчання із застосуванням унікальної новітньої машини – багатоцільового робота THeMIS, якого з Естонії привіз в Україну експрезидент Петро Порошенко

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Главком".

П’ятий президент розповів, що спільно з батальйоном парамедиків "Госпітальєри" започаткований проєкт "Журавель", який назвали у пам’ять про морпіха Ярослава Журавля, який у 2020 році був тяжко поранений і загинув на Донеччині, не дочекавшись допомоги.

За легендою навчань військовий підрозділ виходить на бойове завдання, потрапляє в засідку і отримує пораненого бійця, який потребує евакуації під обстрілом. Керівник групи медиків дає наказ групі вийти на евакуацію. У небо здіймається дрон для пошуку пораненого і координації руху робота. Після отриманих даних оператор робота відправляє його на допомогу бійцям. Пораненого вантажать на платформу безпілотного робота, який привозить його у безпечне місце. Поранений отримує першу допомогу, його забирає евакуаційний автомобіль.

Засновниця батальйону "Госпітальєри", медик-доброволець, народна депутатка від "ЄС" Яна Зінкевич зауважила:

Така техніка дійсно дає можливість рятувати життя українських воїнів на полі бою. Я хотіла б подякувати Естонії за розробку. Подякувати Петру Олексійовичу за купівлю, за наше партнерство. Тому що це обладнання дозволить нам рятувати життя. Ми будемо його ще доброньовувати, робити додаткове маскування. Я сподіваюся, уже в найближчий час ми зможемо проводити перші евакуації.

Петро Порошенко сказав:

Ми дякуємо Естонії, тому що це не єдиний проєкт, де ми співпрацюємо. І 350 дронів Autel, які сьогодні вже працюють у всіх бригадах, ми привезли з Таллінна. Це було організовано дуже ефективно – і з точки зору ціни, і з точки зору організації. Я дякую за допомогу естонському уряду, парламенту, естонському народу, і безумовно амбасаді Естонії в Києві.

Під час випробування бойового робота був присутній посол Естонії в Україні Каймо Кууск. Посол наголосив, що для їхньої країни дуже важливо допомогти Україні перемогти ворога. Каймо Кууск зазначив:

Ми щасливі допомогти вам, допомогти "Госпітальєрам" і надати вкрай важливі новітні технології.

Нагадаємо, що за пів року після початку широкомасштабного вторгнення російської армії Фонд Порошенка, компанія "Рошен" та волонтери ГО "Справа Громад" передали у ЗСУ допомогу на суму майже 46 млн доларів США.

Читати "Моя Київщина" у Facebook