#

Бюро економічної безпеки зафіксувало в Києві та області понад сотню скарг на завищення цін

23.03.2022 08:22
Бюро економічної безпеки зафіксувало в Києві та області понад сотню скарг на завищення цін
Бюро економічної безпеки

В умовах війни Бюро економічної безпеки продовжує виконувати функції в межах своїх повноважень: воно займається націоналізацією майна російського агресора в Україні, а також реагує на скарги з боку громадян щодо необґрунтованого завищення цін. У Києві та Київській області зафіксовано 105 відповідних заяв

Про це інформаційному порталу «Моя Київщина» повідомила прес-служба Бюро економічної безпеки.

«Наразі робота аналітичних підрозділів спрямована, в тому числі на виявлення та зупинення діяльності тих підприємств, які здійснюють незаконну торгівлю з росією та білоруссю, переміщення товарів контрабандним шляхом, встановлення суб’єктів господарської діяльності, де кінцевими бенефіціарами є резиденти росії та білорусі, встановлення активів росії та білорусі, а також їх громадян. Аналіз інформації здійснюється секторально та за регіональним принципом. За результатами перевірочних заходів підприємств, що здійснюють транспортування паливно-мастильних матеріалів на території м. Мукачево Закарпатської області співробітники БЕБ встановили майно одного з підприємств російської федерації, а саме 29 вагонів – цистерн для транспортування скрапленого газу загальною вартість близько 35 млн грн. Вказана інформація направлена до Фонду держмайна та Укрзалізниці. На даний час триває процедура націоналізації вказаного майна», - зазначають у БЕБ.

Також співробітники Бюро економічної безпеки України продовжують відпрацьовувати діяльність суб’єктів господарської діяльності та окремих громадян на предмет необґрунтованого завищення цін. Станом на сьогодні, 22 березня 2022 року, вже отримано близько 1000 повідомлень щодо таких порушень. Переважна більшість повідомлень стосується завищення цін на оренду житла, продуктів харчування, товарів першої необхідності, а також на пальне.

«Наразі вже опрацьовано майже 700 повідомлень щодо необґрунтованого завищення цін. Найбільше скарг надійшло із Львівської області – 211 повідомлень, м. Києва та Київської області – 105, Дніпропетровської області – 81, Закарпатської області – 67, Вінницької області – 67. БЕБ відпрацьовує та встановлює причини підвищення цін по ланцюгу від роздрібного продавця до гуртового. За результатами спільної роботи БЕБ, СБУ, Нацполіції та органів місцевої влади, проведено відпрацювання декількох сотень об’єктів:  АЗС, місць проживання,  магазинів тощо», - повідомляє Бюро економічної безпеки.

«У більшості регіонів досягнуто позитивних зрушень для відновлення економічних прав громадян, зокрема, зменшення цін на продукти харчування на ринках та в магазинах. В окремих випадках, орендодавці, що завищили ціни, здійснюють безкоштовне поселення переселенців. Інші частково повертають кошти за проживання. Також підприємці перераховують кошти для підтримки ЗСУ, допомагають волонтерам. Щодо цін на пальне, з’ясувалося, що більшістю АЗС встановлено мінімальну націнку з урахуванням граничних торгових націнок відповідно до рішення Міністерства економіки України. В умовах військового часу, підприємці повинні не наживатися на проблемах та бідах інших, а навпаки жертвувати надприбутками на користь суспільства. Відповідні органи й надалі вживатимуть законних заходів до таких бізнесменів. Товарно матеріальні цінності будуть вилучатися та передаватися на потреби ЗСУ або гуманітарну допомогу постраждалим від російської агресії. Наголошуємо, винні будуть притягнені до відповідальності» - наголошують у БЕБ.

Читати "Моя Київщина" у Telegram