#

Центр реабілітації в Бородянці обов’язково буде відновлено, - міністерка Лапутіна

13.04.2022 11:45
Центр реабілітації в Бородянці обов’язково буде відновлено, - міністерка Лапутіна
Юлія Лапутіна

Учора, 12 квітня, до Бородянки завітала міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, яка поспілкувалася з представниками Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України".

Внаслідок прямого влучання снаряду російського танку будівля Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення зруйнована вщент. За період окупації та звірств російської армії загинули два співробітники Центру.

До повномасштабного наступу рф на Україну в Бородянському центрі соціально-психологічної реабілітації населення працювали 30 людей. Від початку війни в Україні з 2014 року тут надавали психологічну та фізичну допомогу ветеранам АТО/ООС, членам їхніх родин, сім’ям полеглих воїнів, а також усім жителям громади. Фахівці Центру активно співпрацювали з громадськими організаціями, волонтерами та територіальними громадами інших областей, допомагали реалізовувати державну ветеранську політику, сприяли героїзації наших Захисників.

Наразі Центр переїхав до Бородянського академічного ліцею, де працює Центр гуманітарної допомоги. У маленькій кімнатці психологи надають допомогу постраждалим від російської агресії. Сьогодні це передусім діти.

Практичний психолог Центру Олена Юрченко розповіла:

Місяць ми були під окупацією, тут літали снаряди, стояв страшний гуркіт військової техніки. Дорослі поки більш-менш тримаються, а от діти… Вони дуже багато пережили – перебували під постійними обстрілами, до них заходили солдати з автоматами, вони сиділи у холодних підвалах. Тому ми допомагаємо дітям, у яких страх та високий рівень тривожності.

Також фахівці Центру допомагають тим, хто втратив під час російської окупації своїх близьких. До роботи долучаються також волонтери. Щоб забезпечити роботу співробітників, з Києва до Бородянки доставили принтер, мобільні телефони, сім-карти та канцелярське приладдя.

Юлія Лапутіна сказала:

На жаль, під час російської окупації загинули два працівники Центру. Трагічна історія й у директорки – вона втратила сестру і племінника, три дні сиділа на стільчику біля руїн, чекала, щоб дістали тіла її рідних… Те, що ми побачили у Бородянці, заслуговує на ретельне міжнародне розслідування як акту геноциду проти українського народу. Звичайні люди зазнали і стали свідками таких травм, яких жодна людина у світі не зазнавала у ХХІ столітті.

Міністерка у справах ветеранів України зауважида, що Центр реабілітації в Бородянці обов’язково буде відновлено:

Тут має бути зведена сучасна будівля. Я буду звертатися до наших міжнародних партнерів, просити про будівництво модульного центру, де персонал зможе і тимчасово проживати, і надавати послуги, і реалізовувати всю політику стосовно наших Захисників, родин загиблих наших героїв. Також ми маємо зробити все, щоб такого жаху у світі більше не було. Росія – це суцільне зло, вона не несе нічого конструктивного – лише прагне усе зруйнувати. Але місія українців – вистояти.

Лапутіна висловила думку про те, що у Бородянці має бути створено потужний реабілітаційний центр та центр дослідження феномену геноциду українського народу.

Далі вона зауважила, що наразі члени Уряду, серед яких і фахівці Мінветеранів, працюють над змінами нормативно-правових актів та оновленням системи психологічної реабілітації, яка була розпочата ще до повномасштабного наступу рф.

Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна наголосила:

Ми говоримо про те, що якщо людина потрапила у шпиталь з пораненням, одразу після того, як вона прийшла до тями після наркозу, біля неї має стояти психолог. Такого раніше не було і ми це запроваджуємо. На нашу думку, цю практику потрібно масштабувати й на цивільне населення, яке зазнало такої важкої травми.

Нагадаємо, що у селі Шевченкове Броварського району на Київщині окупанти вбили шістьох осіб, тіла яких знайшли у підвалі.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: