#

Депутат Москаленко продовжує опротестовувати в судах призначення Склярова на посаду, яку він уже втратив

27.09.2021 09:40
Депутат Москаленко продовжує опротестовувати в судах призначення Склярова на посаду, яку він уже втратив
Фото з мережі Інтернет

Нещодавно Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги Олександру Склярову та залишив рішення першої інстанції без змін

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на допис Любов Гребелюк у Facebook.

У грудні минулого року Ярослав Москаленко оскаржив рішення Київської обласної рада щодо обрання голови обласної ради Склярова. Суд першої інстанції позов задовольнив та визнав протиправними рішення облради про обрання її голови.

Далі зазначається, що Скляров з рішенням суду не погодився і спробував свої сили в апеляційному суді, проте суд, зважаючи, на повне ігнорування таємниці голосування та інші порушення, в задоволенні апеляційної скарги відмовив.

Також говориться, що таємне голосування встановлене до різного роду голосувань в місцевих радах, проте спосіб реалізації такого голосування вичерпно не визначенний. За таких умов сьогоднішнє рішення суду стає важливою судовою практикою

Суд у своєму рішенні вказав наступне:

Таємне голосування є видом голосування, при якому (1) зберігається анонімність, яка (2) виключає контроль за волевиявленням. Згадане слід віднести до загальних засад виборчого права, дія яких без застосування аналогії права поширюється на вибори голови, першого заступника та заступника органу місцевого самоврядування. Зі змісту наданих позивачем відеозаписів убачається, що будь-яка особа, яка знаходилась на пленарному засіданні або спостерігала за ним, шляхом перегляду трансляції присутніх засобів інформації, мала змогу до оголошення результатів дізнатись про те, хто з депутатів зробив той чи інший вибір, що стало можливим через визначений Лічильною комісією спосіб голосування, зокрема, встановлення прозорої скриньки на трибуні для виступу. При цьому, у порушення прямого припису ч. 12 ст. 25 Регламенту, при організації таємного голосування не встановлено відповідних кабін. Стосовно контролю за волевиявленням, суд критично сприймає доводи відповідача стосовно відсутності ознак такого. Саме по собі порушення анонімності голосування безумовно тягне за собою порушення таємниці голосування, що надає можливість для контролю за волевиявленням, нівелюючи сутність таємного голосування вцілом. При цьому, для встановлення порушення таємниці голосування не потрібно доводити факт впливу на волевиявлення, оскільки згадане слід віднести до складу відповідного адміністративного або кримінального правопорушення та виходить поза межі предметної юрисдикції адміністративного судочинства. Таким чином, Лічильна комісія, будучи колегіальним органом, основним завданням якого є організація, перевірка дотримання регламенту та проведення голосування допустила вчинення дій, які призвели до порушення таємниці голосування.

Далі у рішенні було зауважено, що реалізація нормативних положень має бути здійснена у такий спосіб, щоб це дозволяло встановити дійсне волевиявлення виборців (депутатів), адже в іншому випадку, навіть за формального дотримання законодавчих вимог, створюється лише видимість реалізації гарантованого права депутатів обирати та бути обраними на відповідні посади в органах місцевого самоврядування.

Також там було написано:

У частині рішення про встановлення форми бюлетеня та визначення способу голосування, а також рішення Київської обласної ради є протиправними, оскільки прямо суперечать діючому, на дату їх прийняття, Регламенту та Закону. Дії Лічильної комісії при організації виборів голови Київської обласної ради скликання слід визнати такими, що вчинені не у спосіб, передбачений чинними нормативно-правовими актами, натомість, протиправними є результати таких виборів, про що вирішено повідомити у протоколі.

На кінець у дописі було вказано наступне:

Таким чином, демонстрація бюлетенів депутатами, навіть, якщо вони наголошують, що їх ніхто не контролює і це суто їхнє бажання ознайомити на камеру всіх охочих, зі змістом свого голосування, є нічим іншим, як порушення закону.

Нагадаємо, що голова фракції “За Майбутнє” Ярослав Москаленко розповів про екологічний стан Київської області.

 

Читати "Моя Київщина" у Telegram