#

2 млн тонн сміття звозять на Київщину щороку, – Ярослав Москаленко

16.07.2021 10:35
2 млн тонн сміття звозять на Київщину щороку, – Ярослав Москаленко
Ярослав Москаленко

Голова фракції “За Майбутнє” Ярослав Москаленко розповів про екологічний стан Київської області

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "КиевВласть". 

Ярослав Москаленко зазначає, що сьогодні екологічні проблеми визначально впливають на якість життя мешканців як Київщини, так і всієї країни.

Москаленко розповів, що планує сконцентруватися на проблемі сміття і сміттєзвалищ, адже ситуація на Київщині у цьому плані катастрофічна. Абсолютно усе сміття, що продукує Київ, вивозиться на полігони і сховища області. Минулого року звезли 2 мільйони тонн сміття, 80% якого було з Києва. При цьому офіційно відкритий і працює лише один полігон. Усі інші переповнені і офіційно закриті. Але це, звісно ж, нікого не зупиняє.

Читайте також: Ярослав Москаленко: Я на тисячу відсотків упевнений, що нинішній формат більшості в облраді допрацює до кінця каденції.

Сміттєзвалища – це справжня катастрофа для України. Життя людей поблизу сміттєзвалищ дуже часто перетворюється на пекло. Офіційної статистики про такий вплив в Україні, звісно ж, немає. Чиновникам абсолютно невигідно її вести, тому що тоді доведеться щось робити і зі сміттям, і з промисловим забрудненням довкілля. Водночас фахівці говорять, що навіть офіційно облаштовані полігони стають небезпечними для довкілля і здоров'я людей, коли перевищуються ліміти їх використання. Вони забруднюють ґрунт, ґрунтові води і повітря. Наприклад, повітря поблизу полігонів насичується мікропластиком, який значно підвищує ризик виникнення раку.

Голова фракції додав:

Одним з найбільш поширених методів поводження зі сміттям у цивілізованому світі є переробка на сміттєпереробних заводах. А ми у 2021 році досі викидаємо сміття на звалища. У нас переробляється лише 5% відходів.

Читайте також: Москаленко повертається: як ексрегіонал бере Київську облраду в облогу руками людей Порошенка.

Він упевнений, що як Київщині, так і всій Україні потрібні сміттєпереробні заводи. Але сміттєвий бізнес не настільки прибутковий, як прийнято вважати, тому ніхто на цей ринок і не поспішає.

Ярослав Москаленко сказав:

Наше завдання як депутатів обласної ради – створити умови для появи таких заводів. Для цього потрібна співпраця з державною владою. КОР, КОДА і центральна влада мають напрацювати механізм і разом створити умови для того, щоб справа зрушила з мертвої точки. І ми повинні рухатися якнайшвидше, бо, наприклад, люди у Нових Петрівцях уже на всі сто відчувають радість життя поблизу сміттєзвалища. Це має стати нашим соціальним проєктом. Над цим ми уже працюємо в партії "За Майбутнє" і запрошуємо інших приєднуватись до нас. Бо це якраз той випадок, коли "завтра буде пізно".

Читайте також: Нова тимчасова більшість або Як Москаленко повернув собі статус "сірого кардинала" Київщини.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: