#

Директора ГОКу екс-власника Білоцерківської "Росави" Жеваго відпустили за 400 мільйонів

09.11.2023 17:20
Директора ГОКу екс-власника Білоцерківської "Росави" Жеваго відпустили за 400 мільйонів
Віктор Лотоус

Головний підозрюваний у справі про розкрадання надр Віктор Лотоус вніс заставу розміром 400 млн грн

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу "ADVOKAT POST".

Голові правління одного з найбільших ГЗК України “Ferrexpo Poltava” Віктору Лотоусу інкриміновано умисне ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі та службове підроблення за ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України. 

За даними слідства, підозрюваний з квітня 2018 року по лютий 2022 року за попередньою змовою з головним бухгалтером та іншими особами подали до податкового органу податкові декларації з рентної плати за період 2018-2021 років, які містили завідомо неправдиві відомості, в частині заниження суми рентної плати. Це призвело до ненадходження до державного бюджету податків у сумі понад 2,2 млрд грн.

Як стало відомо, на рахунки Державного Казначейства вже надійшли кошти в якості застави відповідно до ухвали Київського апеляційного суду від 31 жовтня 2023 року. Заставу внесло ТОВ “Єристівський ГЗК”.

Сам екс-власник Білоцерківської "Росави" Костянтин Жеваго наразі перебуває у розшуку та навіть пише статті про інвестиції. Він переховується за кордоном через низку кримінальних справ. Вони пов'язані з виведенням мільярдів гривень з банку "Фінанси і кредит", який він контролював. Йому також закидають отримання хабара за позитивне вирішення суперечки щодо Полтавського ГЗК. Олігарх намагається повернути до себе активи через сумнівні судові рішення. Зокрема, згадуються компанії "Росава", Білоцерківська ТЕЦ і ТОВ "Преміорі".

"Росава" - колишній найбільший виробник шин в Україні. Проте коли у її власника Костянина Жеваго почалися проблеми, завод фактично став занепадати. Завдяки штучним боргам у понад 20 мільярдів гривень, компанія збанкрутувала. 

Нагадаємо, що арештований гелікоптер екснардепа та акціонера банку АТ "Банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго буде виконувати завдання в одній з бойових частин ЗСУ.

Читати "Моя Київщина" у Facebook