#

Екснардепа від Київщини врятували від тюрми медичні довідки

04.12.2022 16:30
Екснардепа від Київщини врятували від тюрми медичні довідки
Руслан Сольвар

22 вересня 2022 року Руслана Совальра засудили до трьох років ув'язнення за корупцію

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на матеріал "zn.ua".

Апеляційна палата ВАКСу визнала колишнього народного депутата винним у незаконному отриманні 361,5 тис. грн компенсації за житло. Однак 10 листопада Верховний Суд зупинив виконання цього вироку.

У матеріалі розповідається:

Центр протидії корупції повідомляв, що Сольвар втік із зали суду, переховувався та ліг у лікарню. Виходить, не відсидів у в’язниці й дня, як знову опинився на волі. А головне - Верховний суд формально діяв на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Автор статті зауважує, що Сольвар надав суду купу довідок на підтвердження своїх хвороб: і висновок кардіолога, і УЗД ОЧП+нирки, і ехокардіографію, і знімок легень.

При цьому у матеріалі підкреслюється, що не можна достеменно стверджувати, що Сольвар "купив" усі ці довідки, але їх правдивість викликає сумніви, зважаючи на те, що:

1) ще 22 вересня 2022 року Сольвар не мав ознак тяжких хвороб: тоді він був у суді, проголосив останнє слово і просив залишити виправдувальний вирок без змін, а потім покинув залу й не повернувся; адвокат заявляв, що клієнт «хвилюється та чекає вироку в машині».

2) всі (крім однієї) довідки Сольвар отримав одразу після того, як його засудили;



3) медична сфера - одна з найбільш корумпованих в Україні: 39,4% українців із тих, хто звертався по послуги до медзакладів, зазначили, що отримували там корупційний досвід;

4) це не перший випадок, коли топчиновники починають різко хворіти, щойно їх арештовують або позбавляють волі.

Далі у матеріалі йдеться:

Відстрочка виконання вироку є винятком до загального правила відбуття покарання за скоєне. Тому для застосування цього механізму необхідне належне обґрунтування. Проте з ухвали видається, що суддя Лагнюк дуже легко погодився з аргументами захисту.

Однак автор статті підреслив, що прокуратура отримала інформацію від "Центру охорони здоров’я ДКВС України", що особи з такими діагнозами, як у Сольвара, можуть відбувати покарання в установах виконання покарань під наглядом медперсоналу та приймаючи амбулаторно призначені ліки. САП оскаржуватиме рішення Лагнюка, бо вважає, що це спростовує надану захистом інформацію.

Читати "Моя Київщина" у Facebook