#

Федорука звинувачують у тиску та підкупі керівництва навколишніх сіл

04.07.2018 10:12
Федорука звинувачують у тиску та підкупі керівництва навколишніх сіл

Інтриги децентралізації на Київщині продовжуються. Шість сіл довкола столиці хочуть об'єднатися в єдину громаду, але не можуть через підступи сусіда - міста Бучі. Мешканці сіл бояться приєднуватися до міста обласного значення, а сільські голови звинувачують Федорука у тиску та підкупі

Про це повідомляє «Моя Київщина» з посиланням на «Подробности».

Буча - місто нової нерухомості і омріяного багатьма житла.  А це - шість довколишніх сіл, що хочуть об'єднатися в єдину територіальну громаду із центром в Микуличах.

Відеосюжет можете переглянути за посиланням: http://podrobnosti.ua/2249004-detsentralzatsja-na-kivschin-u-chomu-zvinuvachujut-mera-buch.html

"Ці села межують з нами, ми історично так склалось, що ми в центрі цих громад, ми територіально дуже зручно розташовані. Маєм під'єзди добрі - інфраструктуру розвитку. Це траса Київ-Варшава, це залізниця, це майбутня об'їзна дорога, яка перетинатиме межі села Микуличі, це розвиток логістики і можливості розвивать середнє та мале підприємництво", - розповідає  Петро Перевозник, сільський голова Микуличів

Підтримують приєднання і в сусідньому Немішаєво.

"У нас є школи, лікарні", - каже Сергій Замідра, селищний голова Немішаєвого.

Утім, попри всі переваги, об'єднатися населені пункти не можуть. Як пояснює сільський голова Микуличів, усе - через мера сусідньої Бучі. Той, мовляв, хоче за будь-яку ціну приєднати території до свого міста.

"Є тиск на голів, є уже підозра підкупу. Є тиск на населення, є неправдива інформація", - коментує Петро Перевозник, сільський голова Микуличів.

 Житель Бабинців фермер Анатолій Дітковський - до Бучанської громади приєднуватись не хоче. Зібрав підписи односельців, які теж проти і хочуть до Микуличів. Свою позицію пан Анатолій пояснює так:

"У Бучі сьогодні Федорук не має ніякої перспективи розвитку. Діти стоять по дитсадках у чергах 3-4 тисячі. Сміття нема де, каналізації не вистачає. Лікарні не мають, газової не мають, водоканалу не мають, родому не мають. Все прив'язано до Ірпеня. Єсли там 25 тисяч жителів і приєднають нас - хто нас буде обслуговувать?", - каже Анатолій Дітковський, житель селища Бабинці.

До того ж, за даними київського облдепартаменту фінансів, Буча має базову дотацію - майже 4 мільйони гривень на рік. Це значить, що доходи міста не покривають видатків. Та керівництво бучанської мерії запевняє - місто усі можливі приєднання витримає. Навіть, якщо населення громади зросте вдвічі.

"Максимальна цифра, яка може бути взагалі з урахуванням 20-кілометрової зони, яка затверджена кабміном - це близько 70 тисяч населення - 68 тисяч населення. Я вам скажу - 18 населених пунктів - це максимум", - пояснює Тарас Шаправський, перший заступник міського голови Бучі.

Щоправда, у бучанській міськраді не всі налаштовані так оптимістично.

"У нас в Бучі із водою катастрофа. У нас в Бучі немає власного водоканалу, у нас в Бучі немає власної поліції - бучанської обласної. Ми місто обласного значення - у нас немає поліції", - говорить Олександр Таможній, депутат Бучанської міськради.

 Немає у місті й стратегії розвитку громади - вона лише на етапі розробки. Натомість у майбутньої Микульської громади - стратегія є. Один з напрямків - розвиток освіти. Це - майбутня школа, добудувати її планують протягом наступного року. У вересні 2019-го тут зможуть навчатися понад три сотні дітей з Микуличів і довколишніх сіл.

Тим часом у сусідній Бучі теж не припиняється будівництво - переважно нових багатоповерхівок. Одна з будівельних компаній зареєстрована на дружину місцевого мера.

 

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: