#

Гостомельчан тестуватимуть на наявність імунітету до коронавірусу

04.05.2020 17:32
Гостомельчан тестуватимуть на наявність імунітету до коронавірусу
Фото з мережі Інтернет

Стало відомо, що у Гостомелі планують запустити пілотний проєкт з тестування місцевих жителів на наявність колективного імунітету до COVID-19

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Зоряний".

Про це повідомив кандидат медичних наук, почесний голова ГО "Інститут громадського здоров'я" Святослав Протас. Чоловік пояснює, що такі міри необхідні для подальшого плану виходу з карантину та проведення протиепідемічних дій. Він зазначив, що головною метою проекту є визначення осіб з наявним імунітетом, а також безсимптомних носіїв захворювання.

Зауважимо, що тестування жителів Гостомеля буде проводитися шляхом забору крові і проведення імуноферментного аналізу (ІФА) з використанням тест-систем DIA®-SARS-CoV-2-NP-lgG.

Варто сказати, що до запуску проєкту проведення масового тестування населення Гостомельська селищна рада готувався близько 3 тижнів.

На сьогоднішній день ми маємо три пункти де будемо проводити забір венозної крові. Реєстрація на забір крові буде проводитися онлайн через платформу яка зараз готується. Ви заходите на платформу, заповнюєте анкету, вибираєте зручне місце для проведення забору крові і час (на кожну людину виділяється 20 хвилин). Все буде проведено з дотриманням карантинних норм, - пояснює депутат Гостомельського селищної ради Надія Скуратівська.

Вона розповідає що тестування місцевих жителів триватиме місяць, буде проведено 20 тисяч безкоштовних тестів. У день планують брати близько 400 зразків.

Доктор медичних наук, директор, член-кореспондент Національної академії медичних наук України Вікторія Задорожна розповідає, що таку практику можна проводити й в інших містах України. Ба більше, цей метод дозволить дізнатися відсоток безсимптомних хворих.

Відразу можу сказати, що імунітет від коронавірусу утворюється. Як довго він триватиме ми ще не знаємо, але якщо людина одужала - у нього обов'язково є імуноглобуліни G спрямовані на нейтралізацію вірусу. Саме імуноглобуліни G будуть досліджуватися, адже саме з їх допомогою формується колективний і індивідуальний імунітет. Чим більша частка людей мають імуноглобуліни G - тим повільніше буде проходити епідеміологічний процес, - розповідає Вікторія Задорожна.

Святослав Протас зазначає, що Україна стала п'ятою країною в світі, яка розробила тест-системи для проведення серологічних досліджень і вивчення наявності імунітету до COVID-19.

Вікторія Задорожна стверджує що проведення імуноферментного аналізу дозволить сформувати Банк даних тих людей, які мають захисні титри антитіл і можуть в майбутньому стати донорами для того щоб формувати накопичення плазми крові, яку можна буде використовувати для лікування тяжкохворих з COVID-19.

Нагадаємо, що в Гостомелі жителі знаходять на березі місцевого озера мертву рибу. 

Читати "Моя Київщина" у Facebook