#

Керівництво Київської ОДА проігнорувало експертне обговорення проблем децентралізації Київщини

26.09.2018 17:31
Керівництво Київської ОДА проігнорувало експертне обговорення проблем децентралізації Київщини

Експерти і громадські діячі в ході дискусійного клубу "Об'єднана Київщина", організатором якої виступила громадська організація "Об'єднання регіонального розвитку", в прес-центрі "Українских Новин" обговорили ситуацію з об'єднаними територіальними громадами в Київській області

Про це повідомляє "Моя Київщина" із посиланням на "Українські Новини".

Відзначимо, що запрошені на круглий стіл представники Київської обласної держадміністрації та народні депутати з профільного комітету на обговорення не прийшли.

Політичний експерт Микола Спірідонов у своїй промові наголосив на низці проблем, з якими стикається процес децентралізації в Київській області.

"Це непродумана кадрова політика. Слабкий і несамостійний голова обласної адміністрації, політично заангажована голова обласної ради, а відповідно випадкові й непрофесійні люди в департаментах, які цю децентралізацію не можуть нормально проводити. Вони або не здатні зрозуміти, що це таке і з чим це їдять, або навмисно саботують цей процес", - сказав він.

Спірідонов відзначає відсутність детальної програми у глав об'єднаних громад і протистояння політичних інтересів.

"Вони не думають, наприклад, про те, як труби відремонтувати, як дороги прокласти. Вони б'ються рогами між собою. Наприклад, " Блок Петра Порошенко"з "Батьківщиною" Тимошенко, партія "Свобода" теж буцається. І всі вони намагаються відстоювати свої політичні інтереси, а не інтереси жителів", - зазначив експерт.

На його думку, проблемами децентралізації також є боротьба за вплив між громадами та районними адміністраціями та покладання на них фінансування освіти і медицини.

Також, експерт зазначив, що відсутній нормальний механізм економічного обґрунтування об'єднаної громади. Дуже часто беруть до уваги територію, географічні показники, але забувають порахувати економічну спроможність цих ОТО.

Таким чином, може вийде, що сформована громада може виявитися нежиттєздатною, оскільки грошей не буде вистачати. Громадський діяч Ігор Коча зазначив повільний темп процесу і проблеми реформи в цілому.

"На превеликий жаль, на прикладі 2 територіальних об'єднань в Київській області, а саме Узинської і Фурсієвської, цей розподіл повноважень ще не відбувся, і ми, як громадські діячі, конкретно, контролюючі витрати з бюджетів, стурбовані незрозумілою тратою коштів платників податків на оплату праці чиновникам" , - повідомив він.

Підписуйтеся на офіційну сторінку порталу "Моя Київщина" у Facebook.

Коча підкреслив відсутність чіткого закону про адміністративно-територіальний устрій і широкої підтримки населення через нерозуміння процесу децентралізації.

"Адміністрації та місцеві ради перешкоджають створення громад через страх втратити робочі місця і повноваження, тому що процес їх створення супроводжується переформатуванням органів влади на користь громад", - говорив громадський діяч.

Активіст звертає увагу і на збільшення кількості громад, що не відповідає зростанню субвенцій на розвиток інфраструктури й знижує мотивацію для об'єднання і розвитку.

"Якщо в 2016 році субвенція становила 1 млрд грн і була розподілена між бюджетами 159 об'єднаних територіальних громад, пропорційно до площі і населенню, то в 2017 році обсяг субвенцій було передбачено в розмірі 1,5 млрд. Ці кошти розподіляють вже між 366 громадами", - сказав він.

Коча говорив і про неврегульованість розподілу повноважень між громадами та органами виконавчої влади, недостатню підготовку кадрів службовців і нераціональному використанні коштів надалі.

Головний редактор порталу "Моя Київщина" Олександр Павличук навів статистику результатів реформ в різних областях країни.

"Для порівняння, в Дніпропетровській області сформовано вже 60 громад, в Тернопільській - 42, у Полтавській - 41, в Сумській - 29, у Донецькій і Луганській, там де зараз йде війна, створено 10 і 9 громад відповідно. Найменше кількість в Закарпатській області - тільки 6. Виходить, що Київська область на їх фоні виглядає слабким гравцем у створенні громад", - сказав він.

За даними Павличука, у Київській області функціонує 11 громад. Редактор заявив про складнощі в діяльності утворень, такі як процедурні порушення, загрози та блокування їх рішень.

"Все йде до того, що коли ОТГ будуть нарізатися в ручному режимі під когось, то політично заангажовані місцеві діячі будуть створювати ці громади під себе", - висловлює побоювання експерт.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: