#

Місто та район розривають на шматки Обухівську ЦРЛ

21.05.2020 10:05
Місто та район розривають на шматки Обухівську ЦРЛ
Фото з першоджерела

Стало відомо, що Обухівська ЦРЛ наразі опинилася на грані матеріального колапсу, натомість місто та район не можуть поділити між собою права власності на медзаклад та почати фінансування ремонту та виплату заробітних плат

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту "КиевВласть". 

Наразі поліклініка потребує термінових мільйонних вкладень у капітальний ремонт, однак фінансування і досі не розпочалося. Причина у тому, що місто Обухів готове виділити кошти на ремонт закладу, але за умови, що район віддасть йому лікарню у спільне управління. Натомість, район готовий віддати контроль над медичним активом місту лише у разі повернення 50% коштів, витрачених на його утримання у минулі періоди.

Секретар Обухівської міськради Сергій Клочко заявив, що для виділення коштів із міського бюджету необхідно, щоби ця лікарня повністю або ж частково належила Обухівській громаді, а отже, надання лікарні фінансової допомоги з міських фондів можливе лише після створення спільного підприємства, про що клопоталися ще у 2019 році.

Пропозицію району про повернення 50% витрат на лікарню місто вважає недопустимою, адже після перереєстрації лікарні за  три роки бюджет міста недоотримав майже 9 млн гривень, які можна було б спрямувати на потреби лікарні.

Міська рада готова виділяти кошти на реконструкцію, модернізацію, придбання необхідного обладнання. забезпечення достойних умов праці медичних працівників, щоби мешканці громади отримували висококваліфіковану медичну допомогу. На жаль, на сьогодні в райради немає бажання порозумітися та співпрацювати з міською радою у вирішенні спільних питань щодо збереження здоров’я громадян, - резюмував Клочко.

Думку Клочко поділяє також депутатка Обухівської міської ради Олена Паєнко. Жінка вважає, що створення спільного міськрайонного підприємства на базі лікарні – це єдиний правильний вихід із ситуації, що склалася.

Район вклав у місцеву лікарню 104 млн гривень, а місто допомогло лише 100 тис. гривнями, виділеними на харчування. До медреформи, за її словами, район власними силами фінансував заклад. Але сьогодні ситуація змінилася і районний бюджет може забезпечити медиків зарплатою лише до липня. Які аргументи для такої передачі ми повинні привести населенню, коли на останній сесії райрада виділила 6,5 млн гривень на потреби лікарні. Щороку виділяє 300 тис. гривень на фінансування програми підтримки онкохворих. Є різниця, що зробив район зі своїм копійчаним бюджетом і місто з бюджетом під мільярд. До речі, у центрі Обухова є будинок культури, який ми співфінансуємо з містом. Тож на БК у міста є 1,7 млн ​​гривень, а на лікарів немає?, - каже голова Обухівської райради Лариса Ільєнко.

Заступниця головного лікаря з економічних питань КНП Обухівської районної ради “Обухівська центральна районна лікарня” Наталія Плиска розповіла, що приміщення потребує відновлення з нуля та модернізації: електрики, сантехніки, протипожежної безпеки, утеплення приміщень, вікон. Між тим, щоби розпочати поетапний ремонт, поверх за поверхом, необхідно спочатку налагодити водопостачання та водовідведення, освітлення, опалення всього приміщення.

Для лікарів і пацієнтів не відіграє значної ролі, що на табличці буде напис власність міста чи району. Лікарня обслуговує більшу частину жителів міста й району, і буде працювати так і надалі, - стверджує Наталія Плиска.

Нагадаємо, що протягом квітня у місті Обухів відбувалося спостереження за станом забруднення атмосферного повітря.

Читати "Моя Київщина" у Facebook