#

На території фастівського спорткомплексу створили яскравий мурал (ФОТО)

01.12.2021 14:00
На території фастівського спорткомплексу створили яскравий мурал (ФОТО)
Фото з місця подій

У Фастові на стадіоні "Машинобудівник" завершили роботу над створенням муралу

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Фастів City".

Зазначимо, що роботу над муралом на спортивному комплексі "Машинобудівник" почали ще минулого року восени, за ініціативи Андрія Скиданенка, начальника відділу з питань фізичної культури та спорту міськвиконкому, та фінансового сприяння місцевого підприємця Володимира Дросенка. Що зашифровано у цих малюнках, журналістам розповів один із місцевих митців, який долучився до їх створення, Олександр Харченко.

Мурал можна умовно поділити на чотири фрагменти. Перший – спортивної тематики. На ньому зображені футбольне поле, на якому написано «Спорт – це рух», і постаті спортсменів. На тлі – розщеплення молекули адреналіну, як цей процес уявив митець.

Другий фрагмент – із малюнком птаха, створював Антон Зіамбетов (Зіберт).

Третю частину муралу Олександр Харченко, користуючись нагодою, присвятив Миколі Бенардосу, науковцю, який останні роки прожив у Фастові. 140 років тому, у 1881 році, на Міжнародній електротехнічній виставці в Парижі Бенардос презентував свій винахід, головне відкриття свого життя – метод дугового електрозварювання металів. За нього вчений отримав найвищу відзнаку виставки – золоту медаль. Саме тому на муралі зображені цифри 140. "Одиниця" – це перша електротехнічна виставка у світі. "Чотири" намальована у формі блискавки, яка символізує електроенергію. А "нуль" – це Земля, адже у різних куточках планети люди користуються електроенергією і не уявляють своє життя без неї.

Позаду Землі – велика ракетка (знову повернення до спортивної тематики), усередині якої багато маленьких зображень: спортсменів, візерунків і навіть тризуба. Їх малювали місцеві діти, які залюбки, за власною ініціативою, долучилися до створення муралу.

У лівому верхньому кутку англійськими літерами написана назва, яку Бенардос дав своєму винаходу – "електрогефест".

Саме третій фрагмент муралу створювали, використовуючи флуоресцентні фарби, тому він має світитися у темряві. Тільки для більш яскравого ефекту потрібна флуоресцентна лампа.

Четверта частина муралу обіграє спортивні символи: зліва направо на ній зображені вода, ракетка, м’яч, лавровий вінок переможця, призові місця, свисток і всесвітньовідомий кросівок Nike Air Max. У правій частині написано "Рух – це життя" і «Життя – це космос».

Усі фрагменти, крім другого, малював Олександр Харченко, якому допомагав Дмитро Яковенко (Бузок). Митці кажуть, що від роботи отримали величезне задоволення, тому охоче долучатимуться до наступних подібних проєктів.

Нагадаємо, що 1 грудня в місті Фастів почне діяти благодійна виставка картин художниці та письменниці Соні Атлантової "Птахи України".



Читати "Моя Київщина" у Facebook