#

Найбідніші мери Київщини (ІНФОГРАФІКА)

13.06.2018 10:37
Найбідніші мери Київщини (ІНФОГРАФІКА)

Найбільше заробив торік мер Борисполя. Зарплата Федорчука в 2017 році була майже 40 000 грн на місяць. Ця сума вища, ніж у мера Києва, якому з нового року підняли зарплату

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Чесно".

Міські голови - це топ-менеджери, які повинні мати відповідні доходи. Низькі доходи провокують корупцію. Зарплата мера скаладається з окладу та премій. Премії до зарплати мера встановлює депутатський корпус. Якщо не відголосують премії – мер буде жити на голий оклад, встановлений Кабміном. Якщо депутати надумають вижити мера, який веде боротьбу з корупційними схемами, – голову можуть посадити на мінімалку.

З липня 2017 року, прийнявши Постанову, Кабмін скасував обмеження щодо преміювання голів рад, чим дозволив місцевим депутатам самостійно визначати чи преміювати голову і на яку суму.

Найменше заробив торік мер Ірпеня Володимир Карплюк від партії “Нові обличчя”, який має маєтки в Польщі, ділянки в нацпарку та свого часу задекларував 67 квартир. Його середньомісячний заробіток не дотягує навіть до 10 000 грн. Це сума без вирахування податків. Тобто на руки він отримує значно менше.

 

Нагадаємо, що мер Ірпеня у відпустці сумарно перебував більше, ніж півроку.

На питання, чому він вирішив у місцевому самоврядуванні працювати за таку низьку зарплатню відповів:"Як українцю хотілося довести собі, що країну можна розвивати і в складних умовах. Питання оплати праці ДЛЯ СЕБЕ не ставив на перший план для того, щоб уникнути маніпуляцій зі сторони ЗМІ. З приводу збитковості... хтось повинен був взятися і задати нову планку рівню управління. Ми з командою це зробили. Після того, як на 100% переконаюся, що повернення до старої системи неможливе - обов`язково повернуся назад в бізнес”.

Варто зауважити, що депутатська більшість в Ірпінській раді сформована й коаліційно голосує разом з міським головою, якому прокуратура області вручила підозру і звинувачує не лише його, а й його заступників, зокрема у вимиванні бюджетних коштів на ФОП-покійника. Після вручення підозри Карплюк в черговий раз пропав з країни більше, ніж на місяць.

Коли ТОП-менеджер отримує за свою роботу незначний дохід, то це підвищує ризик корупційної складової. Команда “Центру протидії корупції” простежила корупційну схему в земельних дерибанах Приірпіння і пов’язала у ній двох міських голів - мера Ірпеня та його кума мера Бучі екс-регіонала Анатолія Федорука.

 

Двоє мерів отримали підозри, але досі не притягнуті в судовому порядку до відповідальності.

В Ірпені мешканці бідкаються, що кількість забудов суттєво зросла, натомість інфрастурктура міста не розвивається. Харчування в школах стало платним, як і групи подовженого дня і мешканці судяться з місцевою владою, щоб скасувати такі рішення.

Одним з тих мерів, хто отримує найменшу зарплату, виявився і Переяслав-Хмельницький міський голова, представник провладної партії “Солідарність” Тарас КостінЙого середньомісячна заробітна платня ледь перевалює за 15 000 грн. Костін проживає разом із матір’ю-пенсіонеркою та має на обслуговуванні 4 автомобілі.

"В 2017 році було дуже складно, зараз ситуація трошки покращилася, бо держава підняла оклади. Нещодавно депутатський корпус теж підняв мені зарплату і вже буде набагато краще. Але ці всі політичні тяганини і боротьба... Як раз вони і не голосували мені зарплатку, то важко дуже було. Автомобілі стоять, я ними не користуюся. Комуналку з мамою тягнемо, на харчування більш менш вистачало”, - говорить Костін.

За його словами, цьогоріч депутати відголосували йому премію у розмірі 150%, але стверджує, що це не найбільший в області відсоток і що в інших містах набагато більші головам дають.

Міський голова Кагарлика Олександр Панюта, що балотувався від “Солідарності”, отримує заробітну плату в 2,2 рази більшу ніж середньомісячна по області. Заробляє в середньому близько 13 000 грн на місяць.

"Мені вистачає. Для нашого містечка вона нормальна. Я отримував від людей повагу і увагу і це було додатковою винагородою за мою працю. Ми живемо у райцентрі, де рівень середніх заробітних плат не такий високий, як столичний”, - говорить Панюта.

Відзначимо, що загальний річний бюджет Кагарлика 2017 року близько 30 млн грн

Також виявилася не менш цікавою декларація екс-регіонала Володимира Тимченка, який головує у Березанській міській радіЯкий хоч і отримував близько 20 000 грн щомісячно, але не вніс у декларацію жодного житла. Кілька років поспіль він декларує лише 2 земельні ділянки у Березані.

Абсолютним рекордсменом за рівнем заробітної платні серед мерів міст Київської області став Анатолій Федорчук, Бориспільський міський голова. Його заробітна плата за рік сягає 470 тис. грн. Це більше ніж 39 000 грн нарахувань на місяць.

"Скільки б не платили грошей, все одно вистачати на все не буде. В мене нема непорозумінь із депутатами і ми не вели якихось домовленостей із депутатами, яку зарплату призначати. На сесію винесли питання і затвердили. В нас найбільший бюджет з міст Київської області. Ми вміємо заробляти гроші. Нам вистачає і на розвиток міста і на зарплати. З минулого року залишилося 260 мільйонів не розподілених коштів. В нас і працівники апарату гарну зарплату отримують”, - коментує Федорчук.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: