#

Перевізники Борисполя відмовилися безкоштовно возити пільговиків (ФОТО)

21.05.2018 17:36
Перевізники Борисполя відмовилися безкоштовно возити пільговиків (ФОТО)

Вже тиждень, з 15 травня приватні перевізники у Борисполі відмовилися надавати пільги школярам і пенсіонерам. На якій підставі це було зроблено і чого очікувати далі — з’ясовувало місцеве видання

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Вісті".

Пенсіонери за віком втратили право на безкоштовний проїзд. Також учні, які користувалися знижкою, надалі сплачуватимуть 100% вартості проїзду.

Таке рішення викликало резонанс серед бориспільців.

Чому перевізники Борисполя припинили возити пільговиків?

Нагадаємо, що у Борисполі через пільговиків міська влада планує розірвати договори з усіма перевізниками.

Чи мали право?

Секретар Бориспільської міської ради Ярослав Годунок наголошує, що це рішення перевізників є неправомірним і незаконним.

"Перевізники порушують умови договору, укладеного із замовниками, відмовляючись перевозити пільговиків — пенсіонерів та школярів, хоча в договорі це прописано. З міського бюджету виділили кошти на компенсацію пільгового перевезення в сумі 760 тисяч гривень на 2018 рік. До завершення навчального року залишилися лічені дні. Влада ставитиме питання про розірвання договору з перевізниками",— прокоментував секретар міської ради Ярослав Годунок.

Закон, як дишло

Ситуація із пільговими перевезеннями є непростою, оскільки пов'язана із законодавчими колізіями.

Роз'яснює питання головний спеціаліст відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Бориспільської міської ради Тетяна Слободська.

Вона каже, що з січня 2016 року набула чинності низка змін до законів, що переформатує правила надання пільг на проїзд у міському та міжміському транспорті. Забезпечення безоплатного проїзду в громадському транспорті для окремих категорій громадян відтепер залежатиме від рішення органів місцевого самоврядування. Державні пільги для пенсіонерів за віком скасовано.

Згідно з постановою від 14.03.2018 р., на пільги мають право чорнобильці, учасники бойових дій, особи, які отримали інвалідність внаслідок війни, діти з багатодітних сімей, ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції, податкової міліції, батьки військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби тощо.

Договір на перевезення пасажирів автотранспортом, укладений виконавчим комітетом Бориспільської міської ради, діє з 25 грудня 2015 року по 25 грудня 2020 року. Ним передбачається перевезення пільгових пасажирів, зокрема пенсіонерів за віком. Новий Закон № 3628 про внесення змін до деяких законодавчих актів, згідно нього державні пільги для пенсіонерів за віком скасовано. Але перевізники, відмовляючись від прийнятих раніше зобов'язань, посилаються на діюче законодавство.

 «Нас звинуватили в усіх бідах»

и діємо згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 14 березня цього року. Всі пільгові категорії, які там прописані, ми на цей момент обслуговуємо. А пенсіонерів за віком там немає. Про те, що не будемо, згідно із законом, їх обслуговувати, ми попередили за два місяці. 15 травня закінчився цей термін. Нас звинувачують в усіх бідах — і в тому, що пільговиків не хочемо брати, і що автобуси старі. Але порахуйте самі. Зараз новий автобус коштує 2 млн 250 тис. грн. Купити його нереально. Як оновити парк?", - скаржиться перевізник Олександр Кисельов.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: