#

Підприємства із видобутку торфу на Київщині планують розпродати

23.05.2020 13:24
Підприємства із видобутку торфу на Київщині планують розпродати
Фото з мережі Інтернет

Стало відомо, що державне підприємство "Київторф", до складу якого входили 10 дочірніх компаній у різних районах Київщини, хочуть продати

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "КиевВласть". 

Наразі оголошення про продаж комплексу "Київторф" було розміщено ще 25 листопада 2019 року, а самі торги мають відбутися влітку 2020. Однак, стартової ціни лоту поки що не оприлюднили.

Зауважимо, що складу Державного підприємства "Київторф" входило 10 дочірніх підприємств на територій Київської, Черкаської та Полтавської областей. На Київщині це: "Рожниторф" (Броварський район), "Стареторф" (Бориспільський район), "Кодраторф" і "Гавронщинаторф" (Макарівський район), "Обухівторф" (Обухівський район), "Димерторф" (Вишгородський район).

Варто сказати, що строк дії майже всіх спецдозволів на видобуток торфу сплив, а ті, які ще тривали були анульовані постановою Кабміну Миколи Азарова та приписами місцевої прокуратури. Таким чином відбулося припинення права користування земельними ділянками таких родовищ під видобуток торфу, оскільки підприємство втратило спеціальні дозволи на користування надрами.

Сьогодні "Київторф" це фактично адмінбудівля, що знаходиться в селищі Бортничі поблизу Києва з двома працівниками — директором та бухгалтером. Крім цього є умовний офіс з директором і бухгалтером на ДП "Стареторф", що на Бориспільщині, та кілька завалених складських приміщень та виробничих майданчиків біля родовищ, - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що поклади торфу в Київській області становлять близько 37 млн тонн, які застосовують в агропромисловості для покращення ґрунтів та вирощування сільськогосподарських культур.

За словами гендиректора "Укрторфу", ДП "Київторф" давно не є прибутковим підприємством, а навпаки – має значну заборгованість перед кредиторами. Розрахуватись за своїми фінансовими зобов’язаннями самостійно підприємство не в змозі. Тому реальна перспектива – приватизація чи ліквідація цього підприємства, оскільки торфодобувна галузь не фінансується з державного бюджету з 2012 року.

Екологи області наголошують на негативних наслідках неконтрольованого і спорадичного торфовиробництва, що призводить до постійних пожеж на торфовищах.

На Київщині впав рівень води і всі торфи зневоднені, виникають масові пожежі. З іншого ж боку, невидобування торфу також негативно впливає на атмосферне повітря. Наразі в нас дуже низький відсоток видобування торфу на державному рівні взагалі. Сьогодні проблема в тому, що частина торф’яних площ перебувають у приватній власності. І подекуди відшукати цих власників просто неможливо, а вони мають відповідати за охорону природи та пожежну безпеку. Тому збільшення потужностей може бути доцільним, якщо цим займатиметься держава, - говорить голова департаменту екології та природних ресурсів Вікторія Киреєва

Член комісії з питань екології, водних ресурсів, природокористування, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій Максим Запаскін стверджує, що сьогодні і далі фіксуються випадки “піратського” продажу торфу, особливо після розчищення річок. Продаж таких корисних копалин користується попитом і є вигідним заробітком.

Цікаво, що собівартість енергії, що міститься в торфових паливах, в рази менша за показник для таких традиційних палив, як кам’яне вугілля і природний газ. Така цінова політика зумовлена особливостями видобутку — родовища торфу розташовані ближче до поверхні, а видобуток не потребує складних шахтних робіт. А за підрахунками науковців, 78 тонн торфобрикету замінює 36 тисяч кубів газу.

Однак, торфовидобувна галузь має низку проблем :спрацьованість родовищ, зношеність торфових машин і торфобрикетних заводів, застарілість галузевої нормативно-технічної документації, складна, багатоступінчаста й довготривала процедура виділення площ торфових родовищ під промислове освоєння.

Нагадаємо, що відповідно до розпорядження уряду на території Київської області з’явилася Українська територіальна громада.

Читати "Моя Київщина" у Facebook