#

Підсумки 2023 для Київщини: спорт, молодіжна політика та національно-патріотичне виховання

04.01.2024 12:35
Підсумки 2023 для Київщини: спорт, молодіжна політика та національно-патріотичне виховання
Фото з мережі Інтернет

Спорт, "молодіжка" та НПВ Київщини вистояли попри війну – і це найголовніший, найоптимістичніший підсумок 2023 року 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу КОВА.

Державна політика у столичному регіоні реалізовується відповідно до трьох обласних програм:

  • Київська обласна програма розвитку фізичної культури та спорту "Київщина спортивна" на 2022-2025 роки
  • Програма підтримки та розвитку молоді Київської області "Молодь Київщини" на 2022-2025 роки
  • Програма національно-патріотичного виховання у Київській області на 2022-2025 роки

 У 2023 році 48 найперспективніших  спортсменів увійшли до складу штатної збірної команди Київської області з резервного спорту з олімпійських видів, які протягом року отримували щомісячну заробітну плату на загальну річну суму 1 млн 365 тисяч гривень.

Штатну команду Київщини створено ще у 2018 році. На збірну щороку виділяються кошти з обласного бюджету – спортсмени офіційно працевлаштовуються та регулярно отримують заробітну плату.

З метою підготовки спортсменів — кандидатів від Київщини на участь в складі збірної команди України в XXXIII літніх Олімпійських іграх в Парижі-2024 призначена щомісячна стипендія семи спортсменам з таких видів спорту як вільна боротьба, веслування на байдарках і каное, плавання та легка атлетика. Загальний розмір коштів склав 437 500 грн.

"Стипендія видатним, молодим та перспективним спортсменам, їх тренерам" призначена з метою моральної та матеріальної підтримки спортсменів Київської області, стимулювання їх успішних виступів на змаганнях, визнання особистого внеску в розвиток спорту та стимулювання роботи їх тренерів.

 Для відзначення спортсменів Київщини за результатами їх виступів на міжнародних стартах (чемпіонатах та кубках світу і Європи з різних вікових категорій) з олімпійських, неолімпійських, паралімпійських / дефлімпійських видів спорту протягом року призначена одноразова премія 118 спортсменам та їх тренерам на загальну суму 1 мільйон гривень.

Премію провідним і перспективним спортсменам та тренерам Київської області було засновано з метою розвитку спорту, створення сприятливих умов для подальшого підвищення спортивної майстерності. Адже у 2023-му представники національних збірних використовували будь-які шляхи, щоб захищати честь держави на міжнародному спортивному фронті. Своїми виступами українські спортовці розповідали про повномасштабну війну на Батьківщині світовій спільноті, позаяк авторитет спортсменів допомагає краще доносити правду про звірства московитських істот. Присутність України на міжнародній арені є особливо важливою надто в ці важкі й темні для українців часи.

70 спортивних майданчиків на Київщині відкрито на виконання програми Президента України Володимира Зеленського "Активні парки – локації здорової України". Активні парки на теренах Київщини виступають компонентами екосистеми ментального здоров'я населення.

 Відзначають, що координаторами "Активних парків" у Київській області працює 101 активіст (серед яких - учасники бойових дій!), на договірній основі з оплатою за рахунок державного бюджету. Координатори організовують в громадах для своїх мешканців різноманітні спортивні заходи. Також наставники забезпечують активну інформаційну кампанію щодо важливості здорового способу життя і регулярних тренувань.

Київську область Всеукраїнським центром фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх" офіційно визнано найактивнішою в Україні з реалізації соціального проекту "Активні парки – локації здорової України" у 2023 році. Нагороду вручено на першому в Україні фестивалі "Родина координаторів Активних парків Київщини2.

Результатом проведеної роботи щодо виступів спортсменів Київщини протягом року з олімпійських, неолімпійських, паралімпійських / дефлімпійських видів спорту здобуто 2516 медалей, з них:

  • міжнародні змагання: 388 медалей
  • всеукраїнські змагання: 2128 медалей

А саме:

  • Паралімпійські види спорту:80 медалей 
  • міжнародні змагання: 31 медалей
  • всеукраїнські змагання: 49 медалей
  • Олімпійські види спорту: 877 медалей
  • міжнародні змагання: 97 медалей
  • всеукраїнські змагання: 780 медалей
  • Неолімпійські види спорту: 1559 медалей
  • міжнародні змагання: 260 медалей
  • всеукраїнські змагання: 1299 медалей

У Київській області функціонують 52 дитячо-юнацькі спортивні школи, в яких вдосконалюють свою спортивну майстерність понад 19 390 дітей та підлітків.

У ДЮСШ Київської області протягом року заняття проводилися у 320 відділеннях з 68 видів спорту, з них 11 відділень для спортсменів з особливими потребами. Навчально-тренувальну роботу проводили 812 тренерів-викладачів, з них 500 штатних тренерів.

Управлінням молоді та спорту Київської ОВА спільно зі спортивними федераціями Київщини з олімпійських, неолімпійських, паралімпійських / дефлімпійських видів спорту протягом 2023 року проведено 94 офіційні обласні заходи (чемпіонати та кубки Київської області).

А ще на теренах пристоличного регіону минулоріч вперше відбулися офіційні турніри з видів спорту – перший фестиваль з бадмінтону, перший відкритий чемпіонат Київщини з настільного тенісу серед кадетів (який відбувся у новоствореному найбільшому укритті на Київщині), вперше – відкритий кубок області з фехтування на шпагах.

Гравці вперше були нагороджені унікальними авторськими медалями, виготовленими зі сплаву металу, привезеного з фронту (ідею оригінальної медалі та автентичного макету розроблено в Київській обласній військовій адміністрації).

Результатом виступів спортсменів Київщини протягом року на міжнародних всеукраїнських змаганнях з олімпійських, неолімпійських, паралімпійських / дефлімпійських видів спорту присвоєно почесні спортивні звання та розряди:

  • заслужені тренери України – 9
  • майстри спорту України міжнародного класу – 20
  • майстри спорту України – 41
  • кандидати в майстри спорту України – 628
  • І спортивні розряди – 297 особам

До складу збірних команд України в 2023 році увійшли 311 осіб з олімпійських видів спорту та 215 з неолімпійських видів.

Молодіжна політика в умовах воєнного стану вкотре довела спроможність і засвідчила те, що молодь – це найдієвіший прошарок громадянського суспільства. А робота з молоддю – пріоритетний напрямок державної політики.

У 2023 році в регіоні реалізовано найбільшу кількість грантових проектів підтримки молоді.

Сертифіковано 100 молодіжних працівників відповідно до всеукраїнської Програми «Молодіжний Працівник». Понад пів сотні діючих молодіжних працівників пройшли підвищення кваліфікації за результатами проведених спеціалізованих тренінгів Програми "Молодіжний Працівник".

Мережа молодіжних центрів, просторів і хабів Київщини розширюється  - для потреб молоді функціонують вже 32 об’єкти молодіжної інфраструктури (молодіжні центри, простори, хаби). Київщина є одним з лідерів сфери на загальнодержавному рівні.

Молодіжні центри працюють з метою задоволення потреб активно зростаючої молодіжної спільноти громад Київської області. Приміщення молодіжних просторів використовуються для молодіжної роботи, тут проводяться заходи неформальної освіти. Таким чином молодь має офіційне власне місце, де може організовувати своє змістовне дозвілля.

Поява нових молодіжних об’єктів є надзвичайно важливою складовою для пропагування здорового способу життя та психоемоційного здоров’я молоді в умовах воєнного стану – локації виступають компонентами екосистеми ментального здоров'я населення на теренах Київщини.

Премією голови Київської обласної державної адміністрації за особливий внесок молоді в розбудову Київщини відзначено 25 молодих активістів за напрямками досягнень в молодіжній роботі, освіті і науці, культурі, національно-патріотичному вихованні, професійній діяльності. 

Київська область стала першим регіоном України, де було створено та почала свою діяльність Координаційна рада з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Київській обласній державній адміністрації.

В кожній із 69 громад регіону з’явився виховник Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура"), а це 112 представників закладів освіти і молодіжної інфраструктури, котрі пройшли відповідне навчання і отримали Посвідку чинного виховника.

Метою школи є підготовка виховників до створення та забезпечення діяльності осередків (роїв/куренів) гри "Джура" за єдиними національними стандартами та ціннісними орієнтирами Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2020–2025 роки.

Спільно з Міністерством молоді та спорту України три всеукраїнські заходи сфери національно-патріотичного виховання для фахівців, які працюють в даному напрямку, реалізовувалися саме на Київщині.

У військово-патріотичних вишколах регіонального рівня участь взяли представники молоді всіх 7 районів Київщини. Вишколи проводяться з метою формування оборонної свідомості та готовності до захисту Батьківщини.

Нагадаємо, що ТОП-100 найвпливовіших людей Київщини 2023 року.


Читати "Моя Київщина" у Telegram