#

Поліцейський сержант Григорій Ладошко переконаний, що поліція – це каральний орган

24.08.2022 19:48
Поліцейський сержант Григорій Ладошко переконаний, що поліція – це каральний орган
Фото з мережі інтернет

Деякі представники поліції на Київщини впевнені, що правоохоронці мають виконувати не профілактичну, а каральну функцію

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Сьогодні, на День Незалежності, на трасі Київ-Житомир сержант поліції Григорій Ладошко сидів у кущах та за допомогою радару визначав порушників. Варто зазначити, що місце, яке патрулював поліцейський, є ділянкою дороги із чотирма смугами в один бік та без населеного пункту поблизу.

Водій, якого спинив Ладошко, не одразу зрозумів, чому на цій частині шляху є обмеження швидкості 70 км/год, адже траса є міжнародною, а поблизу немає ні міст, ні сіл, дорожні умови наближені до ідеальних, а також світла частина доби з прекрасним обзором дороги.

Сержант пояснив керманичу, що на узбіччі встановлений відповідний дорожній знак. Водій визнав, що не помітив його, а отже формально порушив правила. Наголосимо, що дорожні умови на цій ділянці абсолютно не відповідали таким обмеженням швидкості.

Керманич розповів поліцейському, що дві доби був у дорозі та стояв на кордоні, повертаючись додому після евакуації своєї родини у Європу. Знак він не помітив або відволікся в цей момент, про що і сказав поліцейському, зазначивши, що їхав зі швидкістю 95 км\годину, що не є порушенням, якби не безглуздий знак. Сержант у відповідь заявив, що порушення є, тому однозначно потрібно платити штраф. Наступний діалог між громадянином та Ладошко виглядав орієнтовно так:

Водій: Поліція - це сервісна служба для громадян, а не каральний орган. В День Незалежності штрафувати за дрібне порушення – це неадекватно, могли б лекцію прочитати, зробити попередження.
Сержант: Поліція - це каральний орган, штраф треба буде платити однаково.
Водій: Міністр внутрішніх справ неодноразово заявляв на телебаченні, що поліція - це сервісна служба, яка має допомагати громадянам. 
Сержант: Не знаю, що там каже міністр, він мабуть говорить про щось своє. А потрібно платити штраф, ми каральний орган, маємо карати порушників, ви порушник.

Водій зауважив, що його порушення не було злісним, а дорожні умови на ділянці дороги неадекватні для наявності знака про обмеження швидкості. Він додав, що ситуація в країні складна і платити штраф зараз для нього дуже обтяжливо. Водій нагадав, що це поліцейський отримує гроші з бюджету, а він - приватна особа і заробляє важкою працею кожну копійку, тому має право на людське ставлення в складних умовах війни, яка триває вже пів року.

Сержант же заявив, що не готовий проводити профілактичну роботу з керманичем та пригрозив затримати його для уточнення та протоколів в разі подальшої суперечки. А також наголосив, що якщо водій має можливість купити авто, то хай і штрафи платить.

Водій заявив, що за свої слова він готовий відповідати в суді, а сержанту запропонував викласти відео їх спілкування в інтернет, щоб показати населенню таке ставлення. Також водій побажав сержанту Ладошку здоров’я, привітав з Днем Незалежності та побажав кар’єрного зростання: "Бажаю стати генералом, яким, мабуть, не вийде стати з таким ставленням до власних громадян".

Редакція “Моєї Київщини” офіційно звернеться до керівника Нацполіції Ігоря Клименка, начальника Департаменту патрульної поліції Євгена Жукова та міністра МВС Дениса Монастирського з проханням роз'яснити, чи є поліція каральним органом чи це структура для боротьби зі злочинністю, профілактичної роботи та допомоги громадянам.

Нагадаємо, що у місті Ірпінь встановили перший в Україні пам’ятний знак Силам Територіальної оборони Збройних сил України.

Читати "Моя Київщина" у Telegram