#

Російські військові погрожували підривом об’єктів у Чорнобильській зоні

28.02.2022 14:09
Російські військові погрожували підривом об’єктів у Чорнобильській зоні
Рівень радіації у Чорнобилі перевищено у сім разів

Окупанти, які зайняли територію Чорнобильського майданчика та взяли під контроль усі об’єкти 24 лютого, погрожували працівникам підривати інфраструктуру

Про це повідомляє "Моя Київщина" з покликанням на сторінку Державного агентства України з управління зоною відчуження у Facebook.

Як зазначається, Україна втратила контроль над системою АСКРО (автоматична система контролю радіаційної обстановки). Останні отримані дані підтвердили семикратне перевищення норм поглинутої дози на датчиках поруч із об'єктами зберігання радіоактивних відходів "Вектор", "Підлісний", "Третя черга" та "Буряківка". Це свідчить про некоректне використання окупантами систем безпеки та відсутність у них необхідної експертизи для захисту ядерних об'єктів. Також повідомлялося:

Російські військові виставили ультиматум, погрожуючи мінуванням і підривами окремих об’єктів інфраструктури важливого ядерного об’єкта ЧАЕС. Російські військові намагаються вивчати особливості цієї роботи і створюють фейки про «спільну охорону».

Державна інспекція ядерного регулювання України поінформувала Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) про втрату контролю над ядерними та радіаційними об'єктами в зоні відчуження Чорнобильської АЕС унаслідок військового нападу. Аби уникнути санкцій, Росія готує сюжети про те, що все під контролем та безпечно.

Актуально: Чорнобильська станція під контролем ворога. Що далі?

Згідно з повідомленням ДІЯРУ (Державна інспекція ядерного регулювання України), внаслідок нападу під контролем окупантів опинилися сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1 та СВЯП-2), новий безпечний конфайнмент об'єкта "Укриття", блоки ЧАЕС № 1, 2, 3. На сторінці зазначили:

Звертаємо увагу міжнародних партнерів та організацій на намагання військ РФ захопити атомні електростанції в Україні та на їх намагання демонстративно нарощувати свою присутність та розташовувати техніку поблизу стратегічних об'єктів.

Нагадаємо, що генеральний директор Міжнародної агенції з атомної енергії Рафаель Гроссі закликав утриматися від дій, які загрожують безпеці українських ядерних установок.

Читати "Моя Київщина" у Facebook