#

Розслідування: власник Білоцерківського аероклубу "Пілот" виявився причетним до розкрадання земель у Києві

26.11.2021 10:44
Розслідування: власник Білоцерківського аероклубу "Пілот" виявився причетним до розкрадання земель у Києві
Фото з мережі інтернет

Засновник білоцерківського аероклубу Володимир Присяжнюк бере участь у розкраданні столичних земель

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Цензор.НЕТ".

Експерт із питань містобудування Георгій Могильний давно слідкує за ситуацією, яка розгортається на березі Дніпра (Микільсько-Слобідська 7-9) із незаконною забудовою. Місцева громада вже відмітила 100 днів барикади і протистояння із забудовником ТОВ "Нова Слобідка".

Усіх турбує лише одне питання: яким чином був проданий цей клаптик землі?

На думку експерта, найбільш очевидна причина, чому будівництво на Микільсько-Слобідський, 7-9, незаконне, – це порушення Генплану Києва. За Генпланом, – це територія зелених насаджень загального користування, де ніяких житлових висоток не може бути. Право на забудову ділянки реалізується її власником винятково за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації відповідно до ст. 26 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності".

Зрозуміло, що питання не лише в Генплані – є ще прибережна захисна смуга і сама ділянка в межах ландшафтної пам'ятки, тож забудова там буде незаконною, навіть якщо Генплан змінять.

ТОВ "Нова Слобідка" із партнерами намагається побудувати ЖК із позицією, що, якщо Київрада продала цю ділянку для житлового будівництва, то там за Генпланом житлове будівництво і можна гнати висотки на березі Дніпра.

Однак, експерт Могильний пояснює, що аргумент "Київрада так вирішила" не зовсім доречний і ось чому. Варто нагадати хронологію рішень:

11.11.2005 головний архітектор Києва, він же голова профільного Управління, Володимир Присяжнюк надає висновок № 19-9740, що ділянка для ТОВ "ЛВ-Холдинг" знаходиться на території зелених насаджень за Генпланом і відведення можливо винятково у разі, серед іншого, виконання наступних вимог:

  • розробка містобудівного обґрунтування внесення змін в Генплан;
  • внесення змін в Генплан Київрадою;
  • погодження Управлінням проекту землеустрою.

Тобто, по-перше, чітко написано, що наміри не відповідають Генплану і землевідведення можливе винятково після внесення змін до Генплану. А по-друге, це взагалі не погодження проєкту землеустрою – це первинне погодження на стадії вибору ділянки.

Цей висновок містить стандартне застереження, що він втрачає силу в разі невиконання зазначених в ньому вимог.

Вже менш ніж за три тижні, 29.11.2005, Київрада приймає рішення № 522/2983 і передає ділянку в оренду, порушивши умови висновку 11.11.2005 № 19-9740. При цьому рішення прямо містить покликання, що ділянка передається в оренду за умови висновку цього висновку. Мова йде про шахрайство з боку посадових осіб КМДА.

При цьому Київрада не дозволяла передавати ділянку в оренду, поки не будуть виконані вимоги висновку 11.11.2005 № 19-9740, які депутати Київради навіть в очі не бачили.

Незважаючи на зазначене вище, Олександр Омельченко вже за місяць (19.12.2005) укладає договір оренди № 66-6-00312, хоча вимоги висновку не виконані.

А через півтора місяці, 02.02.2006, Київрада ще і продає вже орендовану земельну ділянку ТОВ "ЛВ-Холдинг" рішенням № 79/3170.



Із цим рішенням про продаж пов'язана також окрема історія. Комунальну землю продавали в ті роки не просто так, а за умови виконання ряду вимог. Ці вимоги містили і виконання різноманітних висновків-погоджень проєкту землеустрою. Умови продажу ділянки ТОВ "ЛВ-Холдинг" в п.6 містять цілий ряд покликань на такі висновки, однак датовані 2004 роком, хоча проект протягували і погоджували наприкінці 2005 року.

Ця загадка має дуже просту відгадку: аферу проводили таким поспіхом, що умови продажу в "козі" проєкту забули виправити і Київрада просто продала ділянку за умови виконання вимог для ТОВ "УкрЖитлоБуд" при продажі земельної ділянки на вулиці Червоноармійській, 107 - 109 у Печерському районі із рішення Київради від 06.10.2005 № 172/3636. КМДА вчергове обманула Київраду, та ще і бовдурами депутатів виставила.

Третій раз долю ділянки Київрада вирішувала вже при Черновецькому у 2007 році, коли ТОВ "ЛВ-Холдинг", викупивши сусідню ділянку для будівництва спортивно-оздоровчої бази, об'єднував ділянки та змінював цільове призначення для будівництва житла.

Проєкт землеустрою знову потрапив на погодження в Управління архітектури Присяжнюку.

Зрозуміло, що Присяжнюк бачить порушення виданого ним у 2005 році висновку і незаконне надання ділянки всупереч Генплану Києва. Але замість того, щоб повідомити куди слід про скоєний злочин, Присяжнюк йде на службове підроблення і видає висновок від 11.07.2007 № 19-6854, у якому вказує завідомо недостовірну інформацію, що ділянка знаходиться на території громадських будівель та споруд, згідно з Генпланом Києва.

Уже через два тижні, 26.07.2007, Київрада рішенням № 68/1902 змінює цільове призначення ділянки, покликаючись на сфальсифікований Присяжнюком висновок.

Посадовці КМДА знову обманули депутатів Київради.

Тож Київрада сама є жертвою корупції посадовців КМДА. Тому є всі підстави розглядати продаж ділянки під забудову із порушенням Генплану, як відчуження без згоди власника. А це дозволяє ставити питання про позбавлення права ТОВ "Нова Слобідка" і повернення ділянки в комунальну власність, навіть якщо вони куплять довідку у правоохоронців, що є "добропорядним набувачем". А ТОВ "Нова Слобідка" може потім йти в суд і вимагати компенсацію у ТОВ "ЛВ-Холдинг".

Ну а ТОВ "ЛВ-Холдинг" із бюджету міста може і повернути 9,3 млн грн, що було сплачено у 2006 році.

І все це може стати потужним козирем в історії із викупом ділянки для суспільних потреб у ТОВ "Нова Слобідка", бо забудовнику набагато краще добровільно погодитися на викуп ділянки за нинішньою оціночною вартістю, ніж залишитися без землі і примарною можливістю вибити повернення грошей у ТОВ "ЛВ-Холдинг".

Нагадаємо, що майно Білоцерківської ТЕЦ забирають за борги банку.

Читати "Моя Київщина" у Telegram