#

СБУ оприлюднила секретні документи про аварію на ЧАЕС

26.04.2021 17:55
СБУ оприлюднила секретні документи про аварію на ЧАЕС
Фото з мережі Інтернет

Служба безпеки України опублікувала секретні документи Комітету державної безпеки, що стосуються катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Громадське".

У цих документах є перша доповідь "нагороду" директора ЧАЕС Віктора Брюханова від 26 квітня 1986-го року - на цьому документі стоїть позначка "секретно". Зокрема, Брюханов писав, що ситуація в місті Прип'яті та районах поряд нормальна, а рівень радіації контрольований.

Крім того, опублікували документи про переговори операторів станції у момент аварії, а також про евакуацію майже 45 тисяч жителів Прип’яті та прилеглих районів.

У СБУ зазначили, що архівні справи свідчать про те, що аварії на ЧАЕС траплялися і до 26 квітня 1986 року. У 1982 році на першому енергоблоці відбувся значний викид радіоактивних речовин, але доповідь КДБ про це закінчується звичним "здійснено заходи для недопущення панічних та провокаційних чуток". Крім того, про аварійні ситуації повідомляли у 1983 та 1984 роках.

Також в СБУ додають, що радянська влада шукала "теорії змови" для пояснення аварії. Уже 27 квітня правоохоронці склали перелік "неблагонадійних" жителів Прип’яті, іноземних делегацій, які відвідували ЧАЕС, а також "сектантів, представників німецької національності та тих, хто листується з іноземцями".

Нагадаємо, що присутності президента України Володимира Зеленського відбулося вручення ліцензії на здійснення діяльності - експлуатацію ядерної установки "Сховище відпрацьованого ядерного палива" на Чорнобильській атомній електростанції.

Читати "Моя Київщина" у Telegram