#

Справа Бутенка: проти власника Іванківської ТЕС діє організоване злочинне угрупування у складі агентів ФСБ

03.02.2024 14:25
Справа Бутенка: проти власника Іванківської ТЕС діє організоване злочинне угрупування у складі агентів ФСБ
Фото з мережі Інтернет

Проти українського бізнесмена Олексія Бутенка, власника Іванківської ТЕС, діє організоване злочинне угрупування, до складу якого входять добре навчені агенти ФСБ рф, які протягом більш ніж 17 років виконують завдання російських спецслужб в Україні, зокрема, у галузі енергетики

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Корупція інфо".

Сьогодні діяльність ТЕС паралізована. Майно підприємства знаходиться під судовими арештами, працівники звільнені.

Така потрібна сьогодні електроенергія, якою ТЕС могла забезпечити принаймні шість районів Київської області, не виробляється.

І за всім цим безладом стоять представники проросійських сил, яких недобили ще з часів Революції Гідності та які, "смикаючи за ниточки", координують роботу правоохоронних органів та суддів. Вони підривають енергетичну безпеку країни, блокуючи роботу вкрай важливого підприємства, а правоохоронці, як наразі виглядає, воліють цього не помічати.

До складу злочинної групи входять колишній голова СБУ Ігор Калінін, екс-керівник МВС України Микола Білоконь, тіньовий ділець Віталій Гордон, управляючий бізнес-активами Білоконя Сергій Дорошенко та ексголова Голосіївського суду Олена Первушина.

Вони намагалися в незаконний спосіб заволодіти Іванківською ТЕС, що належить українському бізнесмену Олексію Бутенку. 

Протягом декількох років їм вдалося заблокувати в судах майно та ділову активність Бутенка. Проти бізнесмена та членів його родини були застосовані численні залякування та брудні інформаційні кампанії. Грошей не жаліли: для розповсюдження фейкових новин про Бутенка та Іванківську ТЕС залучили екснардепа Олександра Дубінського, що наразі заарештований за підозрою у державній зраді.

До "знищення" Бутенка також були залучені корумповані прокурори та судді. На сьогодні всі справи проти бізнесмена слухаються в Голосіївському суді Києва, який не має жодного відношення ані до сторони звинувачення, ані до сторони захисту. Але колишня голова суду Олена Первушина давно дружить з членом ОЗУ Калініним. На жаль, українські правоохоронні органи у "справі Бутенка" виявилися або зовсім безпорадними, або "захищають" тих, хто платить, тобто злочинців-рекетирів.

Своє завдання ми вбачаємо в тому, щоби донести до громадськості, політичних еліт та частини правоохоронців, що залишилися вірними присязі, важливе повідомлення: під час війни в Київській області діє організована російська агентура, мета якої – блокування роботи підприємств, що мають стратегічне значення для обороноздатності України та руйнація таким чином українського економічного потенціалу. Наразі цій групі вдалося зупинити роботу приватної Іванківської ТЕС, яка може забезпечувати електроенергією принаймні шість районів Київщини.

На сьогодні однією з центральних фігур злочинного угрупування й активним агентом російської ФСБ є Сергій Дорошенко.

Поінформовані джерела, як в росії так і в Україні, припускають, що він був завербований російськими спецслужбами у 2006 році. До моменту вербування Дорошенко майже рік доглядав та управляв активами біглого екс-очільника МВС Білоконя, з яким мав дружні стосунки не тільки через бізнес-інтереси, а й через пристрасть до коней. У Білоконя була чимала конюшня, тому після його втечі в рф Дорошенку довелося не тільки управляти бізнесом генерала, а й займатися його конями. Частину з них, ймовірно, найбільш цінних, було переправлено до росії, інші – залишилися в Україні під опікою Дорошенка.

За рік відсутності в Україні у Білоконя був час пересвідчитися в надійності Дорошенка. Останній, щоправда, працював на свого "шефа" не безкоштовно. Окрім грошової винагороди за управління бізнесом, Білоконь переписав на Дорошенка великий приватний будинок в селі Хотів, що в Обухівському районі. Важливо зауважити, що всі біглі українські високопосадовці одразу опинялися в рф під щільною опікою ФСБ. Кожен мав відігравати свою роль у планах російських спецслужб щодо України. Генерал-полковник Микола Білоконь не став винятком з цього правила.

ФСБ ретельно вивчила всі контакти біглого генерала. Особливу увагу приділяли особам, через яких можна було розширити агентурну сітку на українській території. Росіянам були необхідні агенти з високими комунікаційними здібностями й чималими контактами серед українських бізнесових еліт. Сергій Дорошенко ідеально підходив під профайл ФСБ, тому було вирішено за допомогою Білоконя здійснити його вербування. Для реалізації цього завдання біглий екс-голова МВС запросив Дорошенка в 2006 році до росії взяти участь у престижному кінному турнірі.

Там Дорошенко відчував себе як рівня впливовим політикам і бізнесменам росії. Його патрон, генерал-полковник Білоконь активно знайомив Дорошенка з гостями, рекомендуючи його як надійного й перевіреного часом українського бізнесмена, який може вирішувати в Україні певні питання. Скоріше за все, Дорошенко почав відчувати себе частиною чогось більшого й важливішого, це був той момент, коли амбітний чоловік зрозумів, що піднявся на десять сходинок вгору по кар’єрній драбині. 

Для остаточної вербовки Дорошенка не вистачало яскравого фіналу. Поінформовані джерела припускають, що за задумом російських спецслужб він мав зайняти друге місце на змаганнях з конкуру для аматорів. Перше місце негласно було заброньовано за помічником путіна Ястржембським. Але стався форс-мажор – кінь помічника президента РФ несподівано зупинився перед останнім бар’єром. Ястржембський не потрапив до підсумкового заліку, тому з потенційно другого місця на перше вийшов 44-річний Сергій Дорошенко, якого було проголошено переможцем. Помічника президента рф нагородили кубком "за волю до перемоги", який швидко вигадали, щоби якось вийти з делікатної ситуації.

Друзі та знайомі згадують, що перемога в кубку "Завідово" геть змінила Сергія Дорошенка. Він став більш зверхнім, пихатим та жорстким. Після вживання спиртного часто казав, що він є представником російської еліти, що може одним дзвінком вирішувати питання в росії. Поінформовані джерела стверджують, що з моменту вербовки Дорошенко навідувався в рф кожні два-три місяці. Згодом стало зрозуміло, в чому полягав інтерес російських спецслужб до Дорошенка. Його використовували, як комунікатора російських еліт з українськими політиками та бізнесменами. Завданням Дорошенка було відібрати та привезти до росії людей, яких потенційно можна завербувати в інтересах ФСБ.

Джерела стверджують, що попереднє, так зване "м’яке вербування" відбувалося в заміському клубі "Чумацький шлях", до складу якого входили однойменний ресторан, готель та комплекс бань. Там Дорошенко, який управляв клубом, хизувався своїми зв’язками з російською елітою та розповідав про неосяжні перспективи від співпраці з росіянами. З росії до Дорошенка також прилітали "гості", селилися у "Чумацькому шляху" і там напряму контактували з українськими політиками та бізнесменами. Вербування активно набирало оберти до 2014 року, тобто до початку російської воєнної агресії проти України та анексії Криму.

Частим гостем Дорошенка був майбутній генеральний прокурор Віктор Шокін. Відвідував він цей клуб майже не щотижня, під пильним наглядом російського агента-коняра зустрічаючись з багатьма його "гостями". Серед таких був один з керівників газодобувної компанії "Burisma»"(власником якої є бізнесмен та колишній міністр екології часів Януковича Микола Злочевський).

У 2018-2019 роках Дорошенко привіз декілька делегацій українських бізнесменів до москви, де публічно проголошував російські гасла про необхідність реалізації "Мінську-2". Принаймні відомо про організацію Дорошенком двох зустрічей між українським та російським бізнесом (звісно, під наглядом ФСБ) в московських елітних клубах. Формальним прикриттям цих зустрічей було конярство, але в росії Федерація кінного спорту — непроста організація. З 2016 року її очолює перша дружина голови "Роснєфті", людини з найближчого оточення путіна, Ігоря Сєчіна – Марина Сєчіна. 

Конярські заходи в клубах відвідували й дружина олігарха Віктора Вексельберга Марина Добриніна, Владімір Туганов, засновник благодійного фонду ветеранів КДБ. Також був помічений сумнозвісний керівник ЧВК "Вагнер" Євгеній Пригожин. 

Після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну Дорошенко замість Москви почав регулярно відвідувати Відень, де він спілкується з Білоконем, представниками російських політичних та ділових еліт, а також отримує вказівки від своїх кураторів з ФСБ.

Нагадаємо, що на сьогодні діяльність Іванівської ТЕС повністю паралізована.

Читати "Моя Київщина" у Telegram