#

У "Борисполі" приземлився літак із учасниками Антарктичної експедиції (ФОТО)

18.05.2020 09:19
У "Борисполі" приземлився літак із учасниками Антарктичної експедиції (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Учора, 17 травня, до Міжнародного аеропорту "Бориспіль" після 13 місяців роботи прибули учасники зимувального загону 24-ї Української антарктичної експедиції

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на МОН.

Зауважимо, що вони повернулися в Україну після майже 13 місяців евакуаційним рейсом із Лісабону. Разом із ними повернулися учасники сезонного загону, які працювали на станції 3 місяці.

Ми хвилювалися, що в умовах суворих карантинних обмежень майже по всьому світу нам не вдасться швидко повернути наших полярників додому. Однак завдяки роботі команди НАНЦ, Посольств України в Чилі, Бразилії та Португалії це питання вдалося вирішити. Тоді як низка інших країн була змушена залишити свої експедиції на станціях аж до наступного року або ж законсервувати станції, -  зазначив керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Варто сказати, що свій шлях додому полярники почали ще 24 квітня. 2 травня учасники експедиції перетнули протоку Дрейка та прибули до порту Пунта-Аренас у Чилі. Відтак через Сантьяго, Сан-Пауло, Лісабон повернулися в Україну.

До того ж, цього року перезмінка в Антарктиді тривала найдовше в історії – два місяці. Зауважимо, що всі полярники, що прибули в Україну, встановили спеціальний додаток "Дій вдома" та перебуватимуть вдома на самоізоляції.

І зимувальний, і сезонний загони блискуче впорались зі своїми завданнями. Отримані ними дані мають значну цінність не лише для української, але й для світової науки. Привезені зразки весь наступний рік оброблятимуться в багатьох лабораторіях університетів та академічних інститутів, - розповів Євген Дикий.

Нагадаємо, що в аеропорту Бориспіль оформили три спецрейси з Туреччини, Таїланду, Єгипту та ОАЕ.

Читати "Моя Київщина" у Telegram