#

У Броварах відбувся захід "Публічна розмова про екологію" (ФОТО)

06.08.2020 10:30
У Броварах відбувся захід "Публічна розмова про екологію" (ФОТО)
Фото з місця події

У Броварах відбувся захід "Публічна розмова про екологію", під час якого активісти поділились своїми напрацюваннями та провели "телеміст" з еко-активістами з інших міст

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "БроМедiа". 

Під час велопробігу уздовж найбільш небезпечних з точки зору екології підприємств учасники пробігу дізнались багато шокуючих фактів про ці підприємства. 

Останній загальноміський захід, присвячений екології, відбувся майже рік тому, коли під час святкування Дня міста містяни зібрались поспілкуватися про екологію. Рік не пройшов дарма: група еко-активістів нашого міста провела колосальну роботу по систематизації даних про підприємства міста. Ця група у Броварах нечисленна, але дуже ефективна та наполеглива у досягненні своєї мети. 

Наразі можна констатувати, що активісти володіють більшим обсягом інформації, ніж навіть місцеві чиновники. Тому головна мета заходу полягала у тому, щоб поділитися інформацією та обговорити те, що вже було зроблено. 

Акція розпочалась з велопробігу по найбільшій промзоні міста: від бульвару Незалежності до промзони у районі вул. Онікієнка. Традиційно для велопробігів, частина учасників була з дітьми.

Перша зупинка відбулась біля трикотажної фабрики "Роза". Активістка Тетяна розповіла історію підприємства у Броварах та продемонструвала перелік хімікатів, які використовуються у фарбуванні тканин.

Наступна зупинка відбулась біля Броварського заводу пластмас. Тут учасники велопробігу дізнались шокуючу інформацію про те, що саме на бульварі Незалежності розташована виробнича база підприємства, яке має ліцензію на утилізацію небезпечних відходів шляхом їх спалювання. Підприємство використовує потужності котельні, яке належить ТОВ "Фелікс-Енерджі".

Наступною зупинкою був майданчик між підприємствами ТОВ "Орієнтир-Буделемент" та ТОВ "БЗБК". Організаторка велопробігу розповіла про роботу підприємства першого класу небезпеки та нещодавню екскурсію на нього активістів. Також обговорили можливість встановлення відеокамери на найвищу трубу на території підприємства.

Наступна зупинка - промисловий вузол з кількох підприємств, що виготовляють асфальтобетон, розташований по вул. О. Онікієнка. Також зазначимо, що нещодавно відбулась екскурсія активістів на виробничу базу ПрАТ "ШБУ-50". З труби цього підприємства активно йшов дим, але це "безпечний дим" від газової котельні, яка розігріває щебінь для виробництва асфальту.

Також на кінцевій зупинці згадали про ще одне "особливо небезпечне підприємство" - міське кладовище поруч з підприємствами. Масштаб спалювання відходів на території кладовища досяг таких масштабів, що ...потрапив на гугл-карти! І позначений як місце пожеж.Також учасники роздивились генплан міста, на якому позначені усі промзони (фіолетовим кольором): їх площа у Броварах займає ледь не половину всієї міської території.

Зазначимо, що під час велопробігу безпеку учасників забезпечували представники ГО "Бровари-Мото", більш відомі як МОТОХЕЛП.

Захід розпочався з виступу Романа Нестерука, який розповів про роботу активістів протягом останнього року та про хід виконання міської програми по екології. Після виступу активістів на заході також виступили депутати міської ради Андрій Саук та Сергій Батюк. На заході був присутній Дмитро Ратніков, але він відмовився від публічного виступу, а просто спілкувався учасниками заходу. 

Переважна більшість депутатів міської ради традиційно проігнорувала захід, спрямований на захист екології, проте сюди завітали активісти. Активісти знову підкреслили, що екологічних проблем в місті багато, але з це питання явно не у фокусі міської влади. Наприклад, регулярно фіксується значне перевищення рівня діоксиду азоту в кілька разів вище норми, але з цього приводу ніколи не буває повідомлень на сайті міської ради або сторінці міського голови. Учасники заходу підсумували, що ніхто не ставить питання про закриття підприємств у місті, але питання "екологічності" їх роботи постійно стоятиме на контролі у громадськості. 

Нагадаємо, що в місті Бровари вже 20 років працює ТОВ "Селтік ТБО", яке займається вивезенням побутових відходів та його сортуванням. 


Читати "Моя Київщина" у Telegram