#

У Державній агенції з управління зоною відчуження назвали можливі наслідки аварії на Запорізькій АЕС

09.08.2022 15:00
У Державній агенції з управління зоною відчуження назвали можливі наслідки аварії на Запорізькій АЕС
Фото з мережі Інтернет

На тлі російських погроз підірвати заміновану Запорізьку атомну електростанцію у Державній агенції з управління зоною відчуження розповіли, до чого може призвести такий крок

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на Telegram-канал "Енергоатом".

Російські окупаційні війська обстрілюють із території окупованої Запорізької АЕС підконтрольні Україні населені пункти. Водночас окупанти наносять удари по самій ЗАЕС і погрожують її підірвати. Про можливі наслідки аварії на найбільшій в Європі Запорізькій атомній електростанції розповіли у Державній агенції з управління зоною відчуження.

Так, для оцінки можливих наслідків катастрофи на ЗАЕС фахівці відштовхувалися від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС: 

На 4-му реакторі ЧАЕС було 2 дві тисячі паливних збірок, на ЗАЕС у шести реакторах й у сховищі відпрацьованого ядерного палива міститься до 18 тис паливних збірок (у 9-10 разів більше). Тобто наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж у 1986-му на ЧАЕС.

У разі катастрофи площа потенційної зони відчуження складе до 30 тис км² (як 10 Чорнобильських зон відчуження), а Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. При цьому площа потенційної забрудненої території – до 2 млн км², а ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі залежатиме від вітру.

Радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Лала Тарапакіна написала на своїй сторінці у Facebook:

Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих – десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн осіб. Також на неосяжну кількість років буде забруднена ріка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм. Основна частина викидів припаде на Україну, але постраждають також ЄС, білорусь і росія.

До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

Нагадаємо, що Британське агентство Reuters опублікувало власне розслідування, у якому йдеться про те, що рф вдалося швидко захопити Чорнобильську АЕС завдяки створенню таємної мережі агентів, котрих відправили до Чорнобиля задовго до повномасштабного вторгнення в Україну.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: