#

У КОВА розповіли про реалізацію ветеранської політики на Київщині

30.11.2023 10:20
У КОВА розповіли про реалізацію ветеранської політики на Київщині
Фото з місця подій

Заступник голови КОВА Сергій Білецький розповів про реалізацію ветеранської політики в області на засіданні круглого столу "Адаптація демобілізованих ветеранів, Захисників і Захисниць України до мирного життя"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на пресслужбу КОВА.

Захід відбувся у КОВА у межах роботи Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їхніх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць. 

Наразі у кожному районі Київщини працюють соціальні менеджери. Це фахівці, які опікуються бійцями на стадії поранення та допомагають їм пройти шлях від військової служби до цивільного життя. Наразі їх сім, проте згодом посади соціальних менеджерів запровадять в усіх територіальних громадах. 

Київщина одна з перших долучила волонтерів, які допомагають ветеранам і членам їхніх сімей, членам сімей загиблих Захисників та Захисниць, до роботи при органах виконавчої влади.

Важливим кроком також є включення Київської області до реалізації експериментального проєкту щодо запровадження інституту помічника ветерана. Навчання помічників відбуватиметься на базі центрів ветеранського розвитку при Університеті Григорія Сковороди в м. Переяслав та Білоцерківського національного аграрного університету.

У пристоличному регіоні активно запроваджуються також нові проєкти з медичної допомоги. Зокрема, надають стоматологічні послуги та протезування для діючих військовослужбовців та ветеранів війни. Кваліфіковані послуги реабілітації надають Київський обласний центр допомоги Захисникам України та Київський обласний центр реабілітаційної медицини, облаштовані за всіма вимогам інклюзивності та оснащені сучасним, інноваційним обладнанням. На сьогодні пройшли і продовжують проходити реабілітацію 227 пацієнтів.

Крім того, в області сприяють працевлаштуванню ветеранів з метою їх успішної адаптації в цивільному житті. Так, із початку року послугами служби зайнятості скористався 231 учасник бойових дій, із яких працевлаштували 48 осіб. Також ветерани беруть участь у програмах щодо отримання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу.

Ще одним напрямом роботи з реалізації ветеранської політики в регіоні є спрощення отримання адміністративних послуг у сфері соцзахисту ветеранів і членів їхніх родин. Наразі вже в 50 ЦНАПах запроваджено надання 19 послуг за принципом Єдиного вікна.

Нагадаємо, що міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна під час відвідин будівництва реабілітаційного закладу "Бородянський центр соціально-психологічної реабілітації" анонсувала впровадження сучасної моделі соціально-психологічної реабілітації ветеранів та їхніх родин.

Читати "Моя Київщина" у Telegram