#

У Переяславі пройшла презентація книги "Культ вовка у військових традиціях Давньої України"

15.03.2024 17:37
У Переяславі пройшла презентація книги "Культ вовка у військових традиціях Давньої України"
Фото з місця події

Сьогодні, 15 березня, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі військовий та науковець Антон Бондаренко презентував свою наукову монографію "Культ вовка у військових традиціях Давньої України"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Інформатор".

У цій роботі автор дослідив військовий тотемізм етнічних груп, які населяли землі сучасної України та стали складовою української нації. 

Це наукова монографія на основі кандидатської дисертації. Цю книгу я створював 12 років із перервами. У ній розкривається військовий тотемізм, тобто уявлення наших предків, що їхній рід споріднений із хижим звіром, птахом тощо. Ця тварина виступала начебто побратимом певного суспільства. І саме вовк на наших землях був основним військовим тотемом,

– зазначив Антон Бондаренко.

Протягом свого виступу він навів кілька прикладів з історії, коли вовки співпрацювали із людьми. Наголосив, що саме співпрацювали, а не були прирученими. Адже собаки, за його словами, виникли лише з одного підвиду вовків. Будь-яких інших, як не намагалися, приручити не вдалося. 

Друге видання книги "Культ вовка у військових традиціях Давньої України" вийшло друком у 2023 році у херсонському видавництві "Гельветика". Наклад – 1000 примірників. Придбати книгу можна було відразу після презентації. Також автор представив присутнім свою художню книгу "Вогнеборці".

Нагадаємо, що 9 березня у меморіальному музеї Григорія Сковороди в Переяславі розпочали запис просвітницького відеопроєкту до 250-річчя написання Сковородою "Байок Харківських".

Читати "Моя Київщина" у Facebook