#

У Переяславі вже багато років працює унікальний музей патології людини

12.06.2020 09:40
У Переяславі вже багато років працює унікальний музей патології людини
Фото з місця події

У місті Переяслав на другому поверсі приміщення патологоанатомічного відділення центральної районної лікарні вже чималу кількість років приймає відвідувачів музей патології людини

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Переяслав City".

У цьому музеї експонати зібрані відомим лікарем та краєзнавцем Переяславщини Олексієм Стефановичем. За роки свого життя медик законсервував в розчині формаліну  велику кількість дефектних людських органів.  

На показ відвідувачам виставлено понад 100 експонатів, які лікар почав збирати, коли працював у Каневі. Тут на власні осі можна побачити органи людей, які мали серйозні проблеми зі здоров’ям.

Чому музей унікальний? Бо важко уявити, що ще десь є подібне. Ось біля вікна виставлена 9,6-кілограмова печінка чоловіка, зазвичай вага її у здорової людини – не більше двох кілограмів. Відомо, що він сам важив близько двохсот кіло і багато років страждав на жировий гепатоз. Чи ось це серце. Мене в інституті навчали, що серце – єдиний орган в організмі, який не вражається пухлинами. І ось я приїжджаю сюди і що бачу? Серце з метастазами саркоми. А ось цей експонат ми називаємо "легенями курця". Бачите, в якому вони стані, ніби побиті дробом? Ми пишаємося, що принаймні четверо дорослих відвідувачів після побаченого зателефонували нам і запевнили, що відтоді перестали палити, - розповідають у музеї.

Також розповідається, що Стефанович хотів створити музей переяславської медицини, але не вдалося. Натомість він присвятив окремий стенд кожному відділенню в лікарні. Окрім того, окремі присвячені участі переяславських медиків у Другій світовій війні, у військових діях в Афганістані, в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції. Є навіть стенд, що висвітлює культурницьку діяльність переяславських медпрацівників.

Нагадаємо, що у селі Оташів Іванківського району створять музей-садибу, де будуть показувати відвідувачам предмети побуту, знаряддя праці та інвентар, які поліщуки використовували в повсякденному житті.

Читати "Моя Київщина" у Facebook