#

Українці звинувачують МОЗ у смерті киянки, що лікувалася у Кагарлику (ФОТО)

09.05.2020 16:30
Українці звинувачують МОЗ у смерті киянки, що лікувалася у Кагарлику (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Стало відомо, що небайдужі українці причиною смерті киянки Людмили Гячас у Кагарлицькій ЦРЛ вважають бездіяльність та брехню Міністерства охорони здоров’я

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту " Пацієнти України" у Facebook.

У соціальній мережі Facebook з’явився пост, у якому йдеться про обставини смерті онкохворої киянки у Кагарлицькій ЦРЛ.

Наразі відомо, що Людмила Гячас пережила операцію на печінці, видалення пухлини та перебувала на хіміотерапії. Стан жінки медики оцінювали як задовільний. Однак, 22 квітня поточного року самопочуття жінки різко погіршилося, тому вона звернулася до свого лікаря у Київському обласному онкологічному диспансері, який порадив при погіршенні стану викликати швидку. Згодом, швидка медична допомога відвезла Людмилу в обласну лікарню, де жінку стабілізували та відправили додому. 27 квітня чоловік привіз Людмилу у Київську обласну онкологічну лікарню без свідомості. У жінки була внутрішня кровотеча. Їй надали всю необхідну допомогу, стан стабілізували, зробили рентген, ПЛР-тест, який показав, що жінка заразилася COVID-19.

Людмилу вирішили перевозити в опорну лікарню по ковіду. Але чомусь її повезли не в Київську, найближчу лікарню, а в району лікарню міста Кагарлик за 81 км від онкодиспансера, в якому вона лікувалася. Пацієнтку, яка мала внутрішню кровотечу, яку взагалі не можна було рухати — повезли в машині в Кагарлик. Чому?, - йдеться у повідомленні.

На жаль, діагноз коронавірус був поставлений жінці надто пізно. З того моменту, як вона відчула перші симптоми пройшло 10 днів.  За цей час жінка відвідала три лікарні. Усіх лікарів Київського обласного онкодиспансера протестували на коронавірус, виявили трьох інфікованих. Усе онкологічне відділення закрито на карантин.

Всі пацієнти, які перебували там, переведені до інших лікарень. Їх не тестували!, - додається в повідомленні.

В обласній лікарні, куди швидка відвезла пацієнтку та у районній лікарні Кагарлика зафіксували спалах інфекції.

Складно уявити, скільки контактів за час хвороби на COVID-19 мала Людмила з лікарями, а ті у свою чергу з пацієнтами. Всі ці контакти мають бути встановлені. Всі протестовані на коронавірус. Адже пацієнти, що лікувались поряд з Людмилою, перевели в інші онкодиспансери! Це загрожує повним колапсом у системі лікування онкології, - йдеться у повідомленні.

Ще однією проблемою МОЗу називають відсутність госпіталізації тяжкохворих, інфікованих COVID-19. Після діагностування інфекції Людмилу  відправили за 81 км від місця її лікування у лікарню, яка раніше навіть не приймав таких складних пацієнтів. У лікарні не було ні обладнання, ні спеціалістів, що могли врятувати таку складну пацієнтку.

Це пояснили тим, що у Людмили немає київської реєстрації і її не можуть покласти у столичну лікарню. Це — абсолютна маніпуляція і брехня. З 1 квітня медична реформа відмінила прописний принцип, і у всіх лікарнях про це добре знають. Той, хто прийняв рішення перевести Людмилу у лікарню за 81 км, де її просто не змогли б врятувати, — підписав їй смертний вирок і порушив закон. Ми досі не можемо виявити хто це був!, - додається.

Ба більше, це вже не вперше. Наразі щн одна пацієнтка з онкологією має підозру на коронавірус і чекає результатів тесту вже восьмий день.

Відтак, у першоджерелі зазначають, що в країні відсутнє навіть мінімально-необхідне тестування на коронавірус для тяжкохворих пацієнтів.

Вікторе Ляшко, поясніть, чому відсутнє масове тестування онкопацієнтів? Чому ви говорите, що все під контролем, а найвразливіші до вірусної інфекції пацієнти чекають на тести по 8 днів? В онкологічних лікарнях спалахи коронавірусу, пацієнти не тестуються, лікарі теж, а ви знаходите час зустріти “Мрію”, яку замовив “Нафтогаз”. Скільки коштує ваш виклик на такий “корпоративний піар-захід”, скажіть, може і ми замовимо вас в онкодиспасер зі спалахом коронавірусу, щоб ви нарешті виконували свою роботу! Людмила — заплатила своїм життям, щоб чиновники нарешті побачили реальну картину. МОЗ — це ваша відповідальність!, - зазначається у повідомленні.


Читати "Моя Київщина" у Facebook