#

НАБУ зберегла "Укрзалізниці" 10,4 млн грн на "Бориспільському експресі"

10.11.2020 11:30
НАБУ зберегла "Укрзалізниці" 10,4 млн  грн на "Бориспільському експресі"
Фото з мережі Інтернет

НАБУ закрила справу по відмиванню коштів з продажу е-квитків "Укрзалізниці" на "Бориспільський експрес"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на інтернет видання "Лівий Берег".

9 листопада 2020 року підозрюваним було відкрито матеріали перед скеруванням обвинувального акту до суду.

Серед підозрюваних: директор філії Головного інформаційно-обчислювального центру АТ "Укрзалізниця" (на момент вчинення злочину); колишній заступник директора філії "ГІОЦ" АТ "Укрзалізниця" (займав посаду на момент підготовки та початку вчинення злочину); бенефіціарний власник комерційної компанії; директор комерційної компанії; заступник директора комерційної компанії.

Так, всупереч закону вони сфальшували документи і організували закупівлю за договірною ціною. Слідством встановлено, що у 2018 році на момент функціонування існуючого програмного забезпечення посадовці "УЗ" ініціювали закупівлю нового ПЗ для організації цього ж процесу щодо "Бориспільського експресу".

Нове програмне забезпечення дублює функціональні можливості вже наявного електронного сервісу, а отже - не створює додаткової вартості для державної компанії. Метою злочинців було неконкурентним шляхом витіснити з усіх маршрутів існуюче ПЗ, із заміною на шахрайську систему, для відмивання коштів.

"Розробник зазначеного сервісу запропонував  реалізувати електронний продаж на "Бориспільський експрес" безкоштовно, додавши відповідну опцію до сервісу з продажу е-квитків на пасажирські потяги, який був у роботі. Натомість "Укрзалізниця" обрала закупівлю опції за 10,4 млн грн в іншої компанії, ймовірно пов’язаної з колишніми посадовцями держкомпанії", - повідомляє пресслужба НАБУ.

Під час розслідування працівникам НАБУ вдалося зупинити впровадження цієї розрахункової системи, таким чином зберігши 10,4 мільйони гривень "Укрзалізниці".

Нагадуємо, що Сергій Пашинський прокоментував обшуки НАБУ в себе вдома.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: