#

Університет у Переяславі опинився серед переможців антипремії "Академічна негідність року"

24.01.2022 10:20
Університет у Переяславі опинився серед переможців антипремії "Академічна негідність року"
Фото з мережі Інтернет

Університет Григорія Сковороди у Переяславі отримав антипремію "Академічна негідність року" у номінації "Спец(з)рада року"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на"ZNAJ.UA".

Завершилося голосування науковців щодо визначення "героїв", які отримають уже традиційну народну антипремію "Академічна негідність року". Цього року її вручали вшосте. У різні роки номінантами антипремії ставали міністри освіти, родичі чиновників та просто недобропорядні вчені. Цю «премію» започаткували члени антиплагіатної ініціативи "Дисергейт" у 2016-му як відповідь на ганебну поведінку влади під час скандалу навколо викриття плагіату в докторській дисертації Катерини Кириленко — дружини колишнього віцепрем'єрміністра України В'ячеслава Кириленка.

Ідея антипремії полягає в моральному засудженні недобропорядних вчинків освітян і науковців та викоріненні таких явищ як академічний плагіат, фальсифікації, фабрикації, провали в управлінні університетами, діяльність хижацьких журналів та токсичних мереж спеціалізованих вчених рад, що благословляють отримання.

Цього року висування кандидатів та голосування за них проходило за демократичною процедурою. Зокрема, у спеціалізованих фейсбук-спільнотах освітян та науковців під постами членів антиплагіатної ініціативи "Дисергейт" кожен охочий протягом двох тижнів міг висунути кандидатів за вісьмома номінаціями, обґрунтовуючи свої пропозиції покликаннями на матеріали викриття та критичних статей у ЗМІ чи документах. На основі зібраної інформації про номінантів було створено форму для голосування за номінаціями "Плагіатор-2021", "Фальсифікатор-2021", "Псевдоучений-2021", "Токсичний ректор-2021", "Скандал-2021", "Мурзилка-2021", "Спец(з)рада-2021", "Посіпака-2021".

У номінації "Спец(з)рада року" антиперемогу здобув Університет Григорія Сковороди в Переяславі, а саме за присудження ступеня доктора історичних наук Стасюк О., незважаючи на викриття плагіату та фальсифікацій у її дисертації.

Нагадаємо, що проєкт "Крок до мрії": волонтерський притулок для собак", реалізований у Переяславі, переміг у конкурсі проєктів соціальної дії "Активні громадяни" від Британської Ради.

Читати "Моя Київщина" у Telegram