#

В Ірпені дитячий табір і 5 га лісу "закатають в бетон" (ФОТО)

24.07.2020 15:20
В Ірпені дитячий табір і 5 га лісу "закатають в бетон" (ФОТО)
Фото з місця події

Мешканці Ірпеня вимагають від міської влади вберегти від забудови п’ять гектарів зеленої зони. Мова йде про територію колишнього дитячого табору "Восток", що знаходиться на вулиці Київська 81

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "GreenPost".

У березні цього року земельну ділянку на Київській 81 викупила компанія ТОВ "ДІМАКС ІНВЕСТ". Коли в середині квітня почали зводити новий паркан навколо табору, місцеві жителі, що проживають навколо "Востоку", звернулися до органів влади щодо захисту та збереження цих унікальних земель та зеленої зони, яка складає левову частину території табору, - розповів GreenPost голова органу самоорганізації населення  "Мужеловський" (Ірпінь) Андрій ПОЛІЩУК.

Земельна ділянка табору "Восток" надавалася в оренду Всеукраїнському Благодійному Фонду (ВБФ) "Соціальне партнерство» з 2004 року. В договорі оренди зазначено, що з 4,86 га земель 4,55 га — це зелені насадження і лише 0,31 га — забудовані землі. Тобто, з самого початку табір "Восток" був цінний саме землею та її зеленими насадженнями. В 2011 році за рішенням Ірпінської міської ради від  15 листопада ділянку продають вищезгаданому фонду в приватну власність за 5,5 млн грн.

Таким чином, ТОВ "ДІМАКС ІНВЕСТ" викупило вже приватну власність (земельну ділянку та майновий комплекс). Однак новий власник хоче її забудувати більше ніж на 40-50%, тобто, не тільки 0,31 га, які вже забудовані, а ще майже 2 га лісу! Який в Ірпені вже на ціну золота: ще в 2012 році відсоток озеленених територій загального користування становив лише 50% від норми (наявний відсоток забудови території добре видно на фото), - говорить Андрій Поліщук.

Мешканців Ірпеня обурює те, що власник хоче знищити цей ліс для житлової забудови, якої в Ірпені вдвічі більше, ніж розрахована вся наявна інфраструктура міста, а не оздоровчим чи рекреаційними закладами, що передбачено цільовим призначення земельної ділянки та генеральним планом міста Ірпінь.   

В оновленому генеральному плані м. Ірпінь 2018 року земельна ділянка по Київській 81 –  територія рекреації лікувально-оздоровчого призначення. Таке ж призначення ділянки під табором "Восток" містив і генеральний план 2012 року, коли вона знаходилася в користуванні ВБФ "Соціальне партнерство", - інформує голова ОСН.

Довідка: Відповідно до статті 50 Земельного Кодексу України землі рекреаційного призначення використовуються для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів.

Згідно даних Державного земельного кадастру земельна ділянка табору «Восток» має не просто рекреаційне призначення (тобто для відпочинку), а відноситься до категорії земель під кодом 06 — землі оздоровчого призначення. 

Таким чином, землі табору "Восток" — це унікальні землі, які мають природні лікувальні властивості, що можуть використовуватися для профілактики захворювань і лікування людей. Такі землі відводяться для  санаторно-оздоровчих закладів, наприклад санаторіїв, пансіонатів. Допускається їхнє використання для збереження земель природно-заповідного фонду. 

В планах нового власника - будівництво житлових будинків

На зустрічі з мешканцями прилеглих до табору районів новий власник земельної ділянки повідомив, що не розглядає варіант збереження цільового призначення цієї земельної ділянки, оскільки на цьому не зможе отримати прибуток. Має намір змінювати її призначення на "житлову забудову". І що компроміс із нами він готовий шукати лише щодо двох варіантів, обидва з яких – це якраз ця житлова забудова, - повідомляє Андрій Поліщук.

Перший варіант – це побудова декількох багатоквартирних багатоповерхових житлових будинків із загальною кількістю 1000-1300 квартир і на основі цього максимального збереження наявних дерев (до 60%). При цьому варіанті один гектар території може бути за домовленістю з Ірпінською міською радою виділений під інфраструктурні об’єкти типу дитячого садочку чи парку тощо. 

Аналізу державних будівельних норм, зокрема, нового ДБН Б 2.2-2019 — "Планування та забудова територій" п. 6.1.14 показує, що максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки багатоповерховими житловими будинками — це 40% і менше в залежності від поверховості житлового будинку. Тобто у такому варіанті забудовник порушує закон, - відмічає Андрій Поліщук.

Другий варіант забудови табору «Восток» – поділ існуючої земельної ділянки табору Восток (4,86 га)  на приблизно п’ять рівноцінних ділянок, інвестори яких матимуть власні проекти. Ці п’ять територій плануються розбити на ділянки під забудову житловими будинками з висотністю не більше 3-х поверхів у вигляді котеджів, таунхаусів чи дуплексів.

Новий власник ділянки на зустрічі з мешканцями зауважив, що дотримання низької висотної забудови інвесторами, може, на його погляд, контролюватися завдяки договору суперфіцій (право користування чужою земельною  ділянкою для забудови – ред.). Але, за його словами, обговорення правових аспектів забудови стане вже наступним етапом після того, як сторони визначаються з тим, що саме буде побудовано на земельній ділянці під «Востоком».  Однак вже на другій зустрічі власник уточнив, що це буде не просто три поверхи, а й можливо ще й мансарда, - розповів Андрій Поліщук.

Враховуючи гіркий ірпінський досвід незаконної забудови по вулиці Давидчука, де по документам садибна забудови (житловий будинок на одну сім’ю), а будують багатоквартирний житловий будинок на 50 сімей, сусіди «Востока» переживають, що насправді усю зелень тут буде знищено і відбудеться суцільна  забудова.

Чому забудова табору "Восток" порушує права жителів Ірпеня

Усі ірпінці, які живуть поруч з табором, виступають проти багатоквартирної забудови його території, особливо - багатоповерхової. Новітня історія Ірпіня, Бучі, інших пригородів свідчить: якщо починається хоч одна багатоквартирна забудова, незабаром забудовуються і навколишні території.

Це тільки початок "наступу" подібних бізнес-ідей  від недобросовісних забудовників на сусідні з «Востоком» земельні ділянки, в тому числі і садибні, на яких намагатимуться втулити багатоквартирки, - переконаний Андрій Поліщук.

Забудова табору "Восток" висотними будинками на 1000 - 1300 квартир — це мінімум ще 4000 мешканців до 30 000 району БТР (Бучанські торф’яні розробки), які абсолютно не забезпечені садочками, школами, озелененими територіями загального користування, позашкільними навчальними закладами, майданчиками спортивними та для відпочинку.

Вже зараз в цьому районі наявні проблеми з водою, каналізацією, постачанням електроенергії та газу. Також є величезні проблеми з пересуванням по місту через величезну кількість машин на дорогах, які не розраховані на таке навантаження. Це призводить до виникнення тягнучок, пробок та підвищує аварійність на дорогах, - зазначає Андрій Поліщук.

Відповідно до генерального плану міста  Ірпінь від 2012 року передбачалося, що у 2030-му році населення Ірпеня становитиме 45 тисяч мешканців.

Але за альтернативними підрахунками, населення Ірпеня вже сягає більше 100 тисяч, а інфраструктура міста залишилася на рівні 2012 року. З розрахунку на одного мешканця умови його проживання погіршилася мінімум вдвічі. Вже сьогодні Ірпінь відчуває дефіцит шкіл, садочків, медзакладів, озеленених територій загального користування, водопостачання та водовідведення, тощо.

У разі житлового  будівництва мешканці допускають лише будівництво елітної котеджної забудови, що дозволить максимально зберегти ліс на території «Востоку» та соціально не перевантажити  інфраструктуру в районі "БТР" та міста. Однак найкращий варіант для жителів міста и району — зберегти цю землю як оздоровчу і створити там санаторій чи пансіонат. Це дозволить забезпечити місто робочими місцями та доходами в бюджет, - інформує Андрій Поліщук.

Свої пропозиції мешканці виклали у листі до Ірпінської міськради. 

Коментар першого заступника міського голови Ірпінської міськради Олександра Маркушина:

Новий власник території, де знаходиться колишній табір "Восток", Дмитро Осипенко викупив зону рекреації. В міську раду за зміною цільового призначення ділянки або отримання будь-якої містобудівної документації (умов обмежень при будівництві на цій ділянці) він офіційно не звертався. Тому на цій території можна будувати лише дитячий табір, оздоровчий, медичний або спортивний комплекс тощо. Не можна на цій ділянці зводити багатоповерхівки або навіть будинки на три поверхи. Тут можуть бути заклади рекреаційного призначення або приватне будівництво двохповерхових будинків (таунхауси чи дуплекси). Нинішній власник знав про призначення цієї землі і має рахуватися з думкою громади щодо подальшого розвитку території приватного сектору. Якщо Ірпінська міськрада отримає будь-яку інформацію щодо долі цієї території,  то через депутата цього округу Петра Короля повідомить мешканців. Ми готові зустрічатися з жителями, забудовником і головним архітектором міста Ірпінь і провести у міськвиконкомі круглий стіл щодо подальшої долі ділянки під "Востоком". Заборонити зміну цільового  призначення землі під «Востоком» не можна, бо це незаконно.  У разі відсутності діалогу між власником земельної ділянки колишнього табору "Восток" та місцевими мешканцями у разі звернення за зміною цільового призначення землі мешканців ОСН "Восток" запросять  на засідання міськради, де розглядатиметься дане питання. Усі дерева на території колишнього табору "Восток" зберегти неможливо, серед них є багато сухих. У випадках прибирання здорових дерев можна викликати поліцію, представників служби благоустрою. У разі прибирання здорового дерева власник території, на якій воно знаходиться, має сплатити відновлювальну вартість".

Коментар депутата Ірпінської міської ради Петра Короля:

"Підтримую позицію О. Маркушина. У разі житлової забудови  надаю перевагу лише малоповерховій забудові чи створенню котеджного містечка на території "Востоку". Як ми вже писали, площа лісопарків і рекреаційних лісів навколо Києва буде скорочуватися внаслідок прокладання магістралей, інженерних комунікацій, споруд, а також через переведення частини лісопарків у буферні парки поблизу житлових масивів.

Нагадаємо, що вироком Ірпінського міського суду 29-річного жителя міста Ірпінь визнано винним за незаконне зберігання та збут особливо небезпечних наркотичних засобів і психотропних речовин в особливо великих розмірах.


Читати "Моя Київщина" у Facebook