#

В Ірпені забудовник намагається відновити роботи на незаконному будівництві на Давидчука, 35 (ФОТО)

20.07.2022 16:30
В Ірпені забудовник намагається відновити роботи на незаконному будівництві на Давидчука, 35 (ФОТО)
Фото з місця подій

У червні 2022 року, забудовник намагався провести комунікації у багатоповерхівку на вулиці Давидчука, 35 в Ірпені, незаконне будівництво якої триває з 2019 року

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" покликанням на спільноту "Ірпінь Daily / Ирпень" у Facebook.

З грудня 2019 року в Ірпені триває будівництво висотки у приватному секторі біля сусідських парканів. За кілька років довкола цього незаконного  будівництва не один раз розгорялися скандали.

Жителька міста Тетяна Тирнова написала, що забудовник намагався відновити роботи біля цього будівництва:

Чергову спробу забудовника провести незаконні комунікації було зупинено (попередню зупинили у травні 2021 року). Дякую, що приїхала поліція, перевірила, склали протокол, роботи зупинено – дозвільних документів у забудовника на проведення комунікацій по комунальній землі так і немає.

Журналісти "Tittle-Тattle" вирішили розібратися, що зараз відбувається на незаконному будівництві. Так, місцева жителька Ірина Вишпольська, яка активно бере участь у судах проти незаконної забудови, розповіла у журналістам, що на початку будівництва жителям казали, що збудують таунхауси. Проте, через три місяці почала рости багатоповерхівка й люди почали піднімати це питання. Пані Ірина розповіла:

Справа в тому, що ця діялянка відноситься до "котеджної забудови". Це підтверджує містобудівна документація на місцевому рівні.

Дійсно, згідно із генеральним планом міста на вулиці Давидчука дозволяється будувати садибні та котеджні забудови.

Ірина Вишпольська додала:

Згодом у паспорті об’єкту будинок вирішили збудований на 4 поверхи. Так забудувались, що і 5-тий почали зводити, але довелося його зносити, бо приїхав Маркушин і сказав, що чотири поверхи буде нормально.

У 2020 році мер Ірпеня Олександр Маркушин через розголос відвідав скандальне будівництво. Тоді міський голова сказав:

У приватному секторі можуть будуватися дуплекси або танхауси, які ідуть двохповерхові, але у приватному секторі не можуть будуватись багатоповерхові забудови. Єдина є можливість, коли забудовник викупляє весь квадрат забудови, проводить громадські слухання, робить зміни і потім будує. Без цього він не має права будувати і в Ірпені не буде такого будівництва.

У 2020 році виконавчий комітет Ірпінської міськради через невідповідність намірів забудови скасував наказ та рішення про видачу МУО, згідно 52 статті про місцеве самоврядування. Суд відновив, тому що скасувати може або тільки суд або за заявою замовника.

Журналісти наголошують, що на суді питання законності будівництва не розглядалося. Пояснення міської ради було: "щоб зняти напругу серед мешканців" і ні слова про порушення ДБН, пожежних норм.

Усі ці умови та обмеження забудовник відновив через суд. Наразі відкрите кримінальне провадження. Був накладений арешт у вигляді заборони користування, розпорядження і відчуження. Але потім арешт зняли, в зв’язку з тим, що нікому не було пред’явлено підозри і залишили тільки в частині відчуження, бо земельна ділянка є речовим доказом у кримінальній справі.

У матеріалі "Tittle-Тattle" вказано:

Втім, те, що будинок вже зведений – недостатньо. До нього потрібно прокласти комунікацію. Суди та кримінальне провадження забудовника не зупинило. Вони вдавались навіть до відкритої брехні. Кілька разів намагались прокласти комунікації до будинку незаконно, тому брали дозвільні документи на інші адреси. Перший раз вони показали дозвільні документи, але із адресою Давидчука, 39.

Ірина Вишпольська каже:

Ми побачили що вносять це питання на сесію і ми звернулись до міськ ради, щоб не виросли на порядок денний це питання. Тоді до жителів дослухалися.

А восени забудовники намагались отримати дозвільні документи, використовуючи  зовсім іншу вулицю Лисенка 16, будинок на якій, вже був підключений до комунікацій. Востаннє забудовник аоказував документи із вулицею тією Давидчука, 35. Втім, звідки взяли ці документи – невідомо.

Зараз ніякі роботи біля будинку не ведуться. Мешканці не дають провести комунікації до незаконної забудови. Для того, щоб ввести будинок в експлуатацію потрібно змінювати цільове призначення землі, дозвільні документи з житлового на багатоквартирний.

Пані Ірина стверджує:

Ми всі розуміємо, що якщо проведуть цю комунікацію, будинок в експлуатацію не здають, швиденько людей заселили і так роками живуть люди – без документів.

Забудовником на вулиці Давидчука, 35 є Ігор Ковтун. Житловий комплекс має назву "Елемент". На сайтах нерухомості без вже навіть продаються квартири у цьому ЖК. Тобто, людям пропонують житло без комунікацій та відповідних дозвільних документів.

Зараз в Київському окружному суді відкрита справа щодо скасування дозвільних документів, а саме Містобудівних умов та обмежень і декларації про початок будівельних робіт.

Нагадаємо, що майже всі школи Ірпеня зазнали руйнувань під час наступу ворожої армії.

 


Читати "Моя Київщина" у Telegram