#

Весняні пожежі у Зоні відчуження "рознесли" радіацію на значні відстані

19.02.2021 15:30
Весняні пожежі у Зоні відчуження "рознесли" радіацію на значні відстані
Фото з мережі Інтернет

Унаслідок пожеж, що сталися в Зоні відчуження у квітні-травні 2020 року, відбувся вторинний підйом штучних радіонуклідів з рослинності та ґрунтів і перенесення їх на значні відстані

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Укрінформ".

Пожежі у природних екосистемах на радіаційно забруднених територіях супроводжувалися вторинним підйомом штучних радіонуклідів, що депоновані у рослинності та ґрунтах, і перенесенням їх (переважно цезій 137) на значні відстані, про що повідомляли на своїх сайтах регулюючі органи європейських країн (зокрема звіт IRSN Франції), - зазначив в публічному звіті голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорія Плачкова.

Водночас, наголошується, що аналіз даних вимірювань радіаційних характеристик засвідчив, що подія, пов’язана з пожежами, не мала суттєвих радіологічних наслідків для населення та навколишнього середовища за межами зони відчуження. Зокрема, на відміну від ситуації з опроміненням внаслідок Чорнобильської аварії 1986 року, пожежі у квітні – травні 2020 року не супроводжувалися утворенням додаткових викидів радіоактивності у навколишнє середовище.

Події не мали безпосереднього впливу на стан безпеки ядерних установок та діяльності у сфері використання ядерної енергії, однак викликали підвищену увагу ЗМІ та стурбованість громадськості і потребували відповідного інформаційного супроводу, зокрема, щодо оперативної оцінки та інформування Кабінету Міністрів України, Національної комісії радіаційного захисту, - йдеться в повідомленні.

За даними "Професійної асоціації екологів України" карти забруднення Чорнобильської зони відчуження на сьогодні застаріли, оскільки вони змінюються після кожної пожежі, а особливо - змінилися після катастрофічної пожежі навесні 2020 року, коли радіонукліди потрапили в ґрунт та водні об'єкти.

На сьогодні Український Гідрометцентр ДСНС забезпечує у повсякденному режимі передачу даних вимірювань потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання з постів АСКРО АЕС, зони відчуження, з мережі радіометричних спостережень гідрометеорологічної служби до системи IRMIS ЦІАС МАГАТЕ та їх візуалізацію на веб-сторінці ЦІАС МАГАТЕ. Передача даних радіаційного моніторингу МАГАТЕ в режимі аварійної ситуації є обов’язком Держатомрегулювання.

Також нагадаємо, що минулого року Чорнобильську зону офіційно відвідало 124 тисячі туристів, більшість з яких – іноземці.

Читати "Моя Київщина" у Telegram